Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Blandade frågor om arv

Pappa och hans fru äger ett hus som är värt ca 3 miljoner. De har lån på 1.7 miljoner. Pappa och frun har varsitt barn från tidigare äktenskap.
De har sedan långt tillbaka skrivit papper på att de sitter "i orubbat bo" när den ena går bort. Frun kommer tyvärr inte ha råd att bo kvar så länge när min sjuka pappa är borta.
Min fråga är vad som händer då?
1. Om hennes son inte vill att hon säljer huset när hon tex flyttar till liten lägenhet, utan hyr ut det, vad kan jag göra då för att skydda min del av arvet? Vad är viktigt att tänka på?
2. Hur fungerar bouppteckningen? Vem skriver upp vad som finns?
Och är det allt i huset, tex verktyg, bil, plus vad som finns på banken osv? Hur vet man värdet? Hur vet jag vad som är "mitt"?
3. Om det finns mycket kontanter vid bouppteckningen, vad händer med det? Är en del av det min arvsdel? När får man ut det?
4. Vad kan hennes son kräva när min pappa dör först? Vad har han för rättigheter till hus, pengar, osv?
5. Vad betyder arvskifte?
Tack på förhand.

Rådgivarens svar

2018-03-16

Hej! Tack för att du valt att vända dig till Fråga Juristen med din juridiska fråga.  Min tanke är att besvara dina frågor i flytande text genom att gå igenom hur det går till med arv när någon går bort. Det här innebär att dina frågor inte kommer få ett uttryckligt svar utan de kommer vara en del av den flytande texten.

 

Ärvdabalken

När en person går bort fördelas arvet efter denna person enligt reglerna i ärvdabalken (ÄB). Om personen är gift så tillfaller hela arvet den efterlevande maken med fri förfoganderätt enligt 3 kap. 1 § ÄB. Att ärva med fri förfoganderätt innebär att den efterlevande maken kan i princip göra vad den vill med arvet förutom att testamentera bort det för när den efterlevande maken senare går bort så ska delen som den efterlevande maken ärvde med fri förfoganderätt tillfalla de som hade bäst arvsrätt till den först avlidne maken. Det här kanske låter lite krångligt men använder jag din situation kanske det blir lättare att förstå. När din far går bort så sker det en bodelning. Troligtvis delar man bara upp din fars och hans frus egendom i två delar. Din fars andel av den gemensamma egendomen ska du egentligen ärva direkt men eftersom de är gifta så kommer din fars fru få din del med fri förfoganderätt och du får den delen när din fars fru går bort.

Du har dock en möjlighet att få ut din laglott direkt när din far går bort. Laglotten är hälften av det arv som du skulle fått egentligen. Du har alltså rätt att få hälften av din fars tillgångar direkt när han dör om du vill enligt 7 kap. ÄB.

Det är enligt 20 kap. 6 § ÄB den som bäst känner till boet som ska lämna uppgifter om det. Det här innebär troligtvis att det är din faders fru som är personen som skriver upp vad som finns i boet. Tillgångarna som finns i boet ska värderas efter marknadsvärdet men dödsbodelägarna kan själva komma överens om hur de ska värderas. Om det finns exempelvis mycket kontanter i boet så är det fortfarande en del av dödsboet och du får ut det när du får ut resten av ditt arv. Bouppteckningen sköts av en bouppteckningsman som inte kan vara en del av dödsboet. I bouppteckningen sammanställs samtliga tillgångar och skulder.

Din pappas frus son kan inte ställa några krav när din far dör. Han har ingen rätt till arvet efter din far utan hans eventuella rätt till egendomen beror på hans moder. När hans mor går bort så är det ni två som ska dela på arvet efter hans mor förutsatt att din far dör först.

Arvskifte är det sista som händer och det innebär att egendomen som finns i dödsboet delas upp mellan dödsbodelägarna. Det är vid denna tidpunkt, om du krävt ut din laglott, som du får hälften av ditt arv. Om du inte kräver ut din laglott så får du vänta tills din fars fru går bort. Bouppteckningen sker först och arvskiftet avslutar processen.

Hoppas det här var svar på dina frågor och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen. 

Med vänliga hälsningar 

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.