Hej. Jag äger en fastighet själv, ingen annan står för lån eller kostnader. Sambon har inga barn, men har en syster. Sambon äger inget, vi har alltid varit noga med att jag ska vara ensam ägare. I händelse av att sambon avlider, har hans syster rätt till min egendom? Alltså kan denna syster komma att kunna kräva något som jag äger?
Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.
Jag går först igenom vad som gäller generellt och kommenterar sedan din situation och avslutar med en rekommendation om hur man kan gå vidare.
Reglerna om arv finns i ärvdabalken (ÄB) och reglerna rörande samboförhållanden finns i sambolagen.
Vem får ärva då en sambo dör?
Vem som kan ärva framgår av 2 kap ÄB. De personer som har möjlighet att ärva, och ibland rätt till del av arv, framgår av den legala arvsordningen i 2 kap ÄB. De personer som har rätt till arv är barn (bröstarvingar) och barnbarn. Om inga barn eller barnbarn finns har föräldrar, syskon och syskonbarn, halvsyskon och halvsyskonbarn, far- och morföräldrar, mostrar och fastrar samt mor- och farbröder möjlighet att ärva.
Sambor finns inte med i den legala arvsordningen vilket innebär att sambor inte ärver varandra automatiskt och att den avlidnes tillgångar istället tillfaller den avlidnes släktingar. Sambor kan dock ha viss gemensam egendom som till viss del kan tillfalla efterlevande sambo: samboegendom.
Samboegendom
Bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning räknas som samboegendom oavsett vem av samborna som införskaffat egendomen enligt 3 § sambolagen. Är bostad och/eller bohag inte förvärvat för gemensam användning, exempelvis införskaffad innan förhållandet uppstod, räknas den inte som samboegendom och ska inte ingå i bodelningen.
Det är endast bostad och bohag som kan utgöra samboegendom, övrig egendom, exempelvis bilar, pengar och aktier, är enskild egendom som tillfaller den som äger egendomen.
Fördelning av samboegendom vid dödsfall
När ett samboförhållande upphör på grund av att en sambo avlider kan den efterlevande sambon begära bodelning av samboegendomen enligt 18 § sambolagen. Då läggs all samboegendom ihop och delas efter att eventuella skulder betalats lika mellan dödsboet och den efterlevande sambon - alternativt så löser den efterlevande sambon ut dödsboet mot egendomens värde. Den efterlevande sambon riskerar alltså att hamna i en situation där hen måste köpa ut den avlidnes arvingar för att få bo kvar i bostaden.
Begär efterlevande sambo ingen bodelning enligt 18 § sambolagen kommer hälften av den gemensamt ägda bostadens värde att tillfalla den avlidnes släktingar. Det kan alltså även här uppstå en situation där efterlevande sambon tvingas köpa ut den avlidnes arvingar för att kunna bo kvar i bostaden med ensam äganderätt. Om efterlevande sambo inte köper ut den avlidnes arvingar innehar de egendomen med samäganderätt.
Din situation
Då sambor som visat ovan inte ärver varandra har din sambos syster möjlighet att ärva din sambos del av er samboegendom. Om du införskaffat bostaden för gemensamt bruk är den att se som samboegendom oavsett om du betalat hela köpeskillingen och stått för alla kostnader. Har du däremot köpt fastigheten för eget bruk utgör den inte samboegendom och din sambos syster har ingen rätt till denna.
Rekommendation
Genom att upprätta ett samboavtal, enligt 9 § sambolagen, kan ni som sambor avtala om att någon bodelning enligt 8 § sambolagen inte ska ske eller att den inte ska innefatta viss egendom, exempelvis fastigheten. Samboavtalet ska då upprättas skriftligen och undertecknas av båda samborna.
Min rekommendation är att ni upprättar ett samboavtal där det tydligt framgår hur en eventteull bodelning mellan er ska gå till för att undvika eventuella framtida missförstånd och tvister. Familjens Jurist är behjälpliga med upprättande av samboavtal, Familjens Jurist erbjuder även en onlinetjänst där du kan upprätta ett samboavtal till fast pris.
Om du vill ha vidare rådgivning i ditt ärende kan du boka en telefontid hos Familjens jurist.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.