Hej, min faster köpte en fastighet för gemensamt bruk när hon flyttade ihop med sin sambo. De har inga gemensamma barn, däremot har fastern barn sedan tidigare. Efter några år skrivs fastigheten med tillhörande lån över på min fasters sambo men fortfarande med meningen att det ska bo där gemensamt. Det finns inget testamente eller något utan det skedde p.ga fastern fick skulder till kronofogden. Nu har min faster avlidit, har dödsboet det vill säga fasterns barn rätt till halva bostaden trots att fastern sambo står som ägare till bostaden? Min Faster har inga tillgångar förutom knappt pengar till begravningskostnader kommer saknas en del som dödsboet får skjuta till (Fasters sambo ej dödsbodelägare). Är det så inte halva fastigheten ingår i dödsboet har vi förstått att en dödsboanmälan ska göras istället för bouppteckning?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om bodelning när en sambo avlider samt dödsbon. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i Sambolagen samt Ärvdabalken, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Samboegendom
Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning och inte annat följer av 4 eller 9 § (3 § Sambolagen). Det avgörande är om avsikten med förvärvet var att egendomen skulle användas gemensamt (se prop. 1986/87:1 s. 257).
Bodelning när en sambo avlider
När den ena sambon avlider anses ett samboförhållande upphöra. Den kvarlevande sambon kan då begära att samboegendom ska fördelas genom bodelning (8 § st. 1 Sambolagen). Det innebär det att egendomen ska delas upp mellan samborna så att den kvarlevande sambon får sin del av egendomen och den avlidnes egendom kan ärvas av t.ex. dennes barn, föräldrar eller syskon.Om samboförhållandet upphör genom att en sambo avlider eller om en sambo avlider inom ett år från det att samboförhållandet upphörde, skall begäran om bodelning framställas senast när bouppteckningen förrättas (8 § st. 2 Sambolagen).
Kan ett dödsbo begära bodelning?
Nej, om den ena sambon skulle dö är det endast den kvarvarande sambon som kan begära bodelning. Ingen annan har alltså denna rätt.
Dödsboanmälan eller bouppteckning?
Bouppteckningen ska göras inom 3 månader från dödsfallet, se 20 kap 1 § ärvdabalken. I bouppteckningen ska den avlidnes tillgångar och skulder redovisas, se 20 kap 4 § ärvdabalken. Bouppteckningen ska sedan registreras hos Skatteverket, se 20 kap 8 § ärvdabalken. Om den avlidnes tillgångar inte räcker till att täcka annat än begravningskostnader, och finns det ingen fast egendom bland tillgångarna kan en dödsboanmälan göras istället för en bouppteckning, se 20 kap 8 a § ärvdabalken. En dödsboanmälan görs av socialnämnden i kommunen.
Din situation
Utifrån din situation gäller att det endast är den kvarlevande sambon som kan begära bodelning. Bodelning är alltså frivilligt att göra för sambor. Dessvärre kan inte dödsboet begära bodelning för att få ta del av samboegendomen. Om sambo inte begär bodelning vid ett dödsfall behåller den efterlevande sambon sin egendom och den avlidnes arvingar ärver den egendom som den avlidne ägde. Om din faster inte har några tillgångar ska en dödsboanmälan göras istället för en bouppteckning.
Sammanfattning och rekommendation
Sammantaget gäller att den efterlevande sambon kan begära bodelning efter att sambon avlidit. Dödsboet kan således inte begära bodelning. Om den avlidne inte har tillgångar att skifta ska istället en dödsboanmälan göras.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.