Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Bodelningsförrättare, skiftesman och boutredningsman

Hej,
Vi är tre bröstarvingar efter vår mamma som dog i början av detta år. Den äldste brodern har avsagt dig sin arvsdel, då han anser sig ha det han behöver. Dessvärre har jag (yngst) och mellanbrodern blivit svårt osams. Jag har dörför ansökt om en bodelningsman hos aktuell Tingsrätt, varpå brodern återspelat (efter 12 veckor) att han anser att det mer korrekta skulle vara en skiftesman. Kan någon förklara skillnaden på dessa två titlar, och vilken av dem är den vi behöver för att dela upp ägodelar och ekonomi? (Arvet består i en bostad som ligger ute t försäljning, budgivning pågår, samt lösöre och lite smycken.)

Rådgivarens svar

2019-08-18

Hej, stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Nedan kommer en redogörelse av de olika begreppen.  

Händelseförloppet efter en persons bortgång
Inom tre månader från dödsfallet ska en bouppteckningsförrättning hållas och en bouppteckning göras. Detta får inte göras av dödsbodelägare (de som har omedelbar rätt till dödsboets arv) utan måste göras av två utomstående personer. En bouppteckning är en samanställning av den avlidnes tillgångar, skulder, testamente etc. Om den avlidne var gift eller sambor ska en bodelning göras.

Efter detta ska arvskiftet ske. Detta är ett avtal om hur tillgångarna ska fördelas mellan alla delägare i dödsboet. Du kan läsa mer om händelseförloppet HÄR och HÄR.

Bodelningsförrättare
När makar skiljs, sambor separerar eller en sambo eller make avlider ska det göras en bodelning. Bodelningen kan göras av parterna själv men det finns hjälp att få utifrån. En bodelningsförrättare utses av tingsrätten och har i uppgift att göra en bodelning. 

Skiftesman
En skiftesmans uppgift är att fördela arvet om dödsbodelägarna inte kan komma överens. En skiftesman ska i första hand medla mellan dödsbodelägarna, kommer dödsbodelägarna inte överens kan skiftesmannen genomföra ett tvångsskifte. En skiftesman ska användas om boet är utrett. Annars får man ansöka om en boutredningsman sin har mer vidsträckt befogenhet.

Boutredningsman
En boutredningsman utreder och tar hand om dödsboet och upprättar en bouppteckning.

Om dödsbodelägarna inte kan enas om arvskiftet kan de begära att boutredningsmannen ska vara skiftesman och göra arvskiftet. 

Sammanfattning
En boutredningsman och en skiftesman har likande uppgifter när det gäller arvskiftet. Skillnaden är att en boutredningsman är med i hela processen som jag nämnt ovan, från och med bodelningen. En bodelningsförrättare gör endast själva bodelningen.  

Om ni bör ansöka om en boutredningsman eller skiftesman är beroende på om ni behöver hjälp med att utreda eller hantera boet. Har ni redan gjort en bouppteckning och bodelning och har endast arvskiftet kvar bör ni ansöka om en skiftesman. Om ni behöver hjälp med hela ledet bör ni ansöka om en boutredningsman.

Har ni någon ytterligare fråga eller fundering får ni gärna ställa en till fråga.

 

Vänliga hälsningar,

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.