Ska efterlevande makes enskilda egendom tas med i bouppteckningen efter den först avlidna maken?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Jag ber om ursäkt för det sena svaret på din fråga. Bestämmelser gällande bouppteckning finns i ärvdabalken (ÄB).
Allmänt om bouppteckning
En bouppteckning är en juridisk handling som fungerar som en legitimationshandling för dödsboet. Enligt 20 kap. 1 § ÄB är huvudregeln att bouppteckning ska förrättas senast tre månader efter en persons dödsfall. Samtliga dödsbodelägare och efterlevande make/sambo ska kallas till sammanträde för förrättande av bouppteckning, detta enligt 20 kap. 2 § ÄB. Enligt 20 kap. 8 § ÄB ska bouppteckningen lämnas in till Skatteverket för registrering inom en månad från att den upprättades.
Den avlidnas egendom
Den avlidnas tillgångar och skulder ska tas upp i bouppteckningen. De ska tas upp så som de såg ut vid dödsfallet, det vill säga tillgångarna ska tas upp till sitt värde och skulderna till sitt belopp. Detta framgår av 20 kap. 4 § ÄB.
Den efterlevande makens egendom
Din fråga rör den efterlevande makens egendom. Av 20 kap. 4 § andra stycket ÄB följer att om den avlidna var gift ska båda makarnas tillgångar och skulder antecknas och värderas var för sig. Av samma paragraf framgår att om makarna eller en av dem har enskild egendom (som är fallet i din fråga) ska grunden för att egendomen ska vara undantagen från bodelning samt egendomens värde anges. Detta gäller dock endast om det inte på grund av förhållandena är obehövligt. Exempelvis skulle det kunna vara obehövligt att skriva upp den avlidne makens enskilda egendom när denne endast efterlämnar den efterlevande maken som arvinge. En situation där enskild egendom istället kan få betydelse är när det finns efterarvingar som har rätt till efterarv.
Rekommendation
Sammanfattningsvis ska man i en bouppteckning ange den avlidnas tillgångar och skulder. Om den avlidna personen var gift ska båda makarnas tillgångar och skulder antecknas var för sig. Om makarna eller en av dem har enskild egendom ska man ange grunden för att egendomen inte ska ingå i bodelning samt egendomens värde. Det gäller dock inte om det är obehövligt. Jag törs inte på rak arm säga huruvida det är obehövligt eller inte att ange den enskilda egendomen i just ert fall. Jag vill därför tipsa om att ta kontakt med en jurist här på Familjens jurist för vidare rådgivning.
Jag hoppas att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar är du välkommen att återkomma med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.