Är inskriven i testamentet men delar jag och mina halvsyskon lika på arvet efter att deras pappa gått bort?
BAKGRUND:
Min bonuspappa har två gemensamma barn med min mamma (ej gifta). Han har skrivit in mig i sitt testamentet där det står följande:
"Vid min bortgång skall all min kvarlåtenskap tillfalla BRÖSTARVINGE-1, BRÖSTARVINGE-2 och BONUSBARNET (jag) och fördelas mellan dessa enligt huvudavtalet.
För det fall någon av mina bröstarvingar begär jämkning av testamente för utfående av laglott skall bröstarvinge enbart erhålla sin laglott i kontanter. All min övriga egendom skall då tillfalla testamentarvtagare och arvinge som ej klandrat testamentet för utfående av laglott."
FRÅGA:
Vad gäller vid en bouppteckning?
Delas det lika mellan oss tre barn, eller tillfaller endast en sjättedel mig?
Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Vad gäller vid en bouppteckning?
En bouppteckning är en skriftlig sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder såsom det såg ut vid dagen för dödsfallet (20 kap 4 § ärvdabalken). Samtliga dödsbodelägare (arvingar och testamentstagare) ska gemensamt förvalta dödsboet, om inte en särskild dödsboförvaltning har anordnats (18 kap 1 § ärvdabalken). Bouppteckningen ska förrättas senast tre månader efter dödsfallet (20 kap 1 § ärvdabalken).
De som förvaltar boet ska bestämma tid och ort för bouppteckning samt utse två utomstående, kunniga och trovärdiga personer att förrätta den. Samtliga dödsbodelägare ska kallas i god tid till förrättningen. Med god tid avses ungefär två veckor före förrättningen planeras äga rum. Den avlidnes efterlevande make eller sambo ska alltid kallas (20 kap 2 § ärvdabalken).
I bouppteckningen ska följande punkter stå med; dagen för förrättningen, den dödes fullständiga namn, personnummer eller samordningsnummer, hemvist och dödsdag. Även namn och hemvist för dem som ska ha kallats till förrättningen ska anges. Det ska även framgå vilka som närvarat vid förrättningen. Om någon har kallats som inte närvarade, ska kallelsen till denne bifogas i bouppteckningen som bevis för att denne har blivit kallad i tid (20 kap 3 § ärvdabalken). Om den avlidne har upprättat ett testamente ska även det bifogas i bouppteckningen (20 kap 5 § ärvdabalken).
Hur ska arvet fördelas enligt det aktuella testamentet?
Om din bonuspappa inte hade upprättat ett testamente, skulle all hans kvarlåtenskap ha tilldelats hans två barn med hälften var (2 kap 1 § ärvdabalken). Genom testamentet får alltså du en del i hans kvarlåtenskap. Av din fråga framgår det att fördelningen av arvet ska ske enligt huvudavtalet. I och med att jag inte vet vad det aktuella huvudavtalet innehåller, kan jag därav inte besvara din fråga fullt ut.
Laglotten avser hälften av det arv som personen i fråga skulle erhållit om testamentet inte fanns (7 kap 1 § ärvdabalken). Rätten till laglott gäller endast den avlidnes barn och barnbarn (både biologiska och adoptivbarn), det vill säga den avlidnes bröstarvingar. I det här fallet består din bonuspappas barns laglott av 1/4 av det totala arvet, eftersom barnen utan testamentets existens skulle haft rätt till 1/2 var av arvet. Om ni enligt huvudavtalet har rätt till lika stora delar av arvet, får ni alltså rätt till 1/3 var. Testamentet kränker i sådant fall inte deras laglott, eftersom de fortfarande får ut mer än laglotten som är en fjärdedel av det totala arvet.
Om det är så att fördelningen av arvet ska ske på annat vis enligt testamentet än lika stora delar till er tre, kan det vara så att deras laglott kränks. I sådant fall kan de jämka testamentet för att få ut hela sin laglott inom sex månader från att de erhöll testamentet. Efter sex månader är det med andra ord inte längre möjligt att jämka testamentet för utfående av laglotten (7 kap 4 § ärvdabalken). Rätten till laglott för bröstarvingar avser endast en andel av det totala arvet, inte rätt till viss egendom. Med andra ord är det möjligt att förordna i testamentet om vad laglotten ska avse (i det här fallet kontanter).
Sammanfattning och rekommendation
En bouppteckning får inte göras på egen hand av dödsbodelägare, utan kräver två utomstående förrättningsmän med juridiskt ansvar. Vilka ni vill ta hjälp av väljer ni själva, men eftersom det är viktigt att bouppteckningen görs korrekt är det klokt att anlita experter inom området.
När bouppteckningen är klar och dödsboets skulder betalats, ska de kvarvarande tillgångarna fördelas mellan arvingar och testamentstagare - det så kallade arvskiftet. I det här fallet ska arvet fördelas mellan dig som testamentstagare och din bonuspappas två barn i egenskap av arvingar. Utöver det som står angivet i testamentet är det fritt att dela tillgångarna som ni själva önskar. Det framgår tyvärr inte vad som står om arvsfördelningen i huvudavtalet, vilket gör att din fråga inte kan besvaras fullständigt. Av antagande ska kvarlåtenskapen delas lika mellan er tre, det vill säga att ni erhåller en tredjedel var. Men beroende på vad som står i huvudavtalet kan alltså fördelningen se annorlunda ut.
Ni är varmt välkommen att kontakta en av våra jurister hos Familjens Jurist för att tolka testamentets innehåll vid arvskiftet. Om ni önskar kan Familjens Jurist hjälpa er med hela arvskiftet och dessutom bouppteckningen. Läs mer här om hur Familjens Jurist kan hjälpa er med att ta hand om ett dödsbo.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.