Maken avled i slutet av år 2022, måste jag dela möbler och inventarier med särkullbarnen?
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om arvsrätt och bodelning. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB) samt i äktenskapsbalken (ÄktB), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Bodelning innan arvskifte
Om den avlidne var gift ska en bodelning genomföras innan arvet efter den avlidne kan skiftas ut. Bodelningen förrättas mellan den efterlevande maken och den avlidne makens arvingar och universella testamentstagare (9 kap. 5 § ÄktB). I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods (10 kap. 1 § ÄktB). Från giftorättsgodset får makarna göra avdrag för vissa skulder (11 kap. 2 § ÄktB). Därefter läggs det återstående giftorättsgodset samman och delas lika (11 kap. 3 § ÄktB). Detta är makarnas giftorättsandelar.
Egendomen ska sedan fördelas mellan makarna på deras lotter. Här finns det en möjlighet att komma överens om vem som ska få vilken egendom (11 kap. 7 § ÄktB). Det finns även en möjlighet för den maken som bäst behöver den gemensamma bostaden eller bohaget att få detta på sin lott om det anses skäligt. Detta gäller vid ena makens död endast den efterlevande maken (11 kap. 8 § ÄktB). Med bohag menas möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet (7 kap. 4 § ÄktB). Är värdet av egendomen inte ringa måste egendomens värde avräknas från makens lott (11 kap. 8 § ÄktB). Om ena makens lott sedan överstiger dennes andel måste denne kompensera den andra maken med annan egendom eller pengar (11 kap. 9 och 10 §§ ÄktB).
Det finns även en möjlighet för den efterlevande maken att bestämma att vardera make ska behålla sitt giftorättsgods, således sker ingen egentlig bodelning (12 kap. 2 § ÄktB). Denna bestämmelse används främst av den make som har mest giftorättsgods och som inte vill att den avlidne makens särkullbarn ska få del i denna egendom.
Vem ärver?
Den avlidnes närmaste arvingar är dennes bröstarvingar. Bröstarvingar är den avlidnes avkomlingar, exempelvis barn och barnbarn. Dessa ärver som huvudregel hela kvarlåtenskapen och varje gren tar lika stor del av arvet. Detta innebär att om den avlidne har exempelvis två barn så ärver de hälften var av kvarlåtenskapen (2 kap. 1 § ÄB). Detta förutsatt att det inte finns ett testamente.
Om den avlidne var gift ärver den efterlevande maken framför den avlidnes arvingar, inbegripet gemensamma barn. Särkullbarn har dock rätt att få ut sin arvslott direkt. Finns det således endast särkullbarn och inget testamente så ärver särkullbarnen hela kvarlåtenskapen. Särkullbarnen kan dock välja att avstå från sitt arv till förmån för den efterlevande maken, och får då en efterarvsrätt. Detta innebär att särkullbarnen istället får ut sitt arv efter den först avlidne maken när den efterlevande maken dör (3 kap. 1, 2 och 9 §§ ÄB).
Din situation
Om möblerna och inventarierna endast är ditt giftorättsgods har du möjligt att behålla dessa genom att åberopa 12 kap. 2 § ÄktB. Bestämmelsen innebär att du får behålla ditt giftorättsgods och dödsboet efter din make får behålla din makes giftorättsgods. Är dock möblerna och inventarierna inte endast dina kan du eventuellt överta dessa i bodelningen. Antingen genom att komma överens med dödsboet eller genom att åberopa 11 kap. 8 § ÄktB. Detta förutsätter bland annat att det är skäligt och att egendomen räknas som bohag. Övertagandet sker utan avräkning om egendomens värde är ringa. Annars kommer övertagandet av bohaget ske med avräkning på din lott, vilket innebär att om din lott överstiger din andel behöver du kompensera din makens dödsbo med pengar eller annan egendom.
Är det så att möblerna och inventarierna ändå till slut ingår i kvarlåtenskapen efter din make så finns ändå en viss möjlighet för dig att få egendomen i arvskiftet. Om ni inte hade några gemensamma barn och inget testamente finns är det särkullbarnen som ärver din make. Särkullbarnen kan dock välja att avstå från sitt arv till förmån för dig. Då ärver du deras arvslotter med fri förfoganderätt och de får därmed en rätt till efterarv när du avlider. Om du och din make hade gemensamma barn ärver du deras arvslotter.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om du måste dela med dig av möbler och inventarier med din avlidne makes särkullbarn. Beroende på omständigheterna i ditt fall finns det några olika sätt för dig att behålla egendomen. Om 12 kap. 2 § ÄktB är tillämplig hålls egendomen utanför en bodelning. Du kan annars försöka överta egendomen genom bodelningen, men du kan då behöva kompensera dödsboet. Ett sista alternativ är om du ärver del av din makes kvarlåtenskap.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga rekommenderar jag att du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. En jurist kan hjälpa dig med hur du ska gå vidare för att försöka behålla möblerna och inventarierna. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.