Min far gick nyligen bort. Eftersom han hittades död i sitt hem har vi ingen exakt dödsdag. På dödsfallintyget anges år-månad-00 som dödsdag. Eftersom det tog över två veckor från det att han hittades tills skatteverket registrerat dödsfallet tog det tid innan vi kunde stoppa autogirobetalningar från hans konto. Inte helt oväntat har det alltså dragits en del pengar, via autogiro, efter dödsdagen. Har dödsboet rätt att få tillbaka pengar som överförts via autogiro efter dödsdagen?
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Den avlidnes skulder
Autogirobetalningar behandlas inte annorlunda jämfört med vanliga betalningar, inte vad jag kan se i alla fall. Betalningarna görs ju för skulder som den avlidne har och hade behövt ske oavsett om pengarna dras från den avlidnes konto eller om dödsboet spärrar autogirobetalningarna och sedan själva löser skulderna. Alla skulder måste ju betalas innan kvarlåtenskapen delas ut till dödsbodelägarna. Ni har alltså inte gjort någon förlust i och med att dessa betalningar har genomförts.
Den enda gången man inte betalar den avlidnes skulder är när skulderna överstiger tillgångarna, d.v.s. att inte alla borgenärer kommer att få betalt. I sådant fall kommer dödsboet att försättas i konkurs, och konkursförvaltaren att driva in de betalningar som gjordes efter den avlidnes bortgång, för att sedan dela ut kvarlåtenskapen rättvist mellan borgenärerna.
Slutsatsen är att ni som dödsbodelägare inte påverkas av dessa betalningar, och därför inte har någon anledning att kräva tillbaka dem (ni kommer ju ändå att behöva betala ut dessa pengar). Och skulle den avlidnes tillgångar inte täcka skulderna driver konkursförvaltaren in dessa utbetalningar.
Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du har någon anna fundering, eller tycker att jag har missförstått dig, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Med vänlig hälsning,
Helmer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.