Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Dödsbodelägare och fullmakt

Min far dog den sista juni i år. Han hade ett hus som vi gärna vill behålla om det bara är möjligt.
Vi är fem syskon och tre av dem har gett mig fullmakt till banken, så att jag ska kunna hantera pappas pengar, sköta räkningar osv. Men min syster vägrar, hon anser att det inte behövs någon fullmakt.
Bouppteckningen är gjord och är stämplad/registrerad hos skatteverket.
Vad kan jag/vi göra för att lösa detta med fullmakten till banken?

Rådgivarens svar

2019-08-20

Hej! Tack för att du väljer att ställa din fråga till Fråga Juristen. Här nedan följer ett svar på din fråga.

Att vara dödsbodelägare

Av ärvdabalken kapitel 18 § 1 framkommer att har inte särskild dödsboförvaltning anordnats enligt 19 kap. skall efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare (dödsbodelägare) gemensamt förvalta den dödes egendom under boets utredning. De företräder därvid dödsboet mot tredje man samt har rätt att tala och svara i mål som rör boet.

Av din fråga framgår att ni är fem syskon, vilka alla är barn till er avlidne far. Således är ni alla dödsbodelägare, och svarar tillsammans för dödsboets angelägenheter.

Bouppteckning

Enligt ärvdabalken kapitel 20 § 1 gäller att bouppteckning skall förrättas senast tre månader efter dödsfallet.

Av det du beskriver har en bouppteckning gjorts och registrerats. Det framgår inte om ett arvskifte har förekommit än, vilket jag då utgår från inte har skett.

Tillämpning i ditt fall

Som jag förstår din fråga undrar du vad du kan göra som dödsbodelägare vad avser förvaltningen av dödsboet, utan alla dödsbodelägares samtycke. I detta fall förvaltningen av dödsboets skulder och tillgångar.

Det korta svaret är ja, du behöver inhämta en fullmakt från din syster. Alla dödsbodelägare behöver inte förvalta dödsboet gemensamt i den bemärkelsen, utan dödsbodelägare kan utse en dödsbodelägare att sköta boets angelägenheter i alla dödsbodelägare namn. För att detta ska kunna ske krävs en fullmakt.

Eftersom alla dödsbodelägare har lika stort ansvar för dödsboets förvaltning, och eftersom samtycke krävs för att kunna agera samstämmigt, är en fullmakt nödvändig för att en person ska kunna förvalta dödsboet å alla dödsbodelägares vägnar.

Jag råder dig därför att åter tala med din syster, och berätta för henne att en fullmakt är nödvändig för att du ska kunna förvalta dödsboet.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om det är något annat du undrar över får du gärna ställa fler frågor till Fråga Juristen.

Med vänlig hälsning,

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.