Min moster dog i januari i fjol. Dödsbodelägare är åtta syskonbarn. Min faster hade ett testamente där hon till tre av syskonbarnen, däribland mig, till var och en testamenterade 1/3 av sina tillgångar. Tillgångarna är ganska små och utgörs uteslutande av bankmedel i form av pengar. I testamentet angav hon även mig som testamentsexekutor. Bouppteckning är nu upprättad och registrerad av Skatteverket. Jag har ju praktiskt hanterat allt kring bouppteckningen etc, men har förstått att jag inte kan ta rollen som skiftesman, eftersom jag ärver min faster. Samtliga syskonbarn är bosatta på vitt skilda platser i Sverige, ganska långt från varandra. Att praktiskt få samtliga dödsbodelägarna underskrift på arvskifteshandlingen är därför administrativt bökigt och tidskrävande. Finns det något enklare sätt att ge arvskifte ”legitim” status än att skicka runt det för underskrift till alla dödsbodelägare? Tilläggas kan att det inte råder någon oenighet eller osämja kring testamentet.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om avveckling av dödsbo och undertecknande av arvskifteshandling. Jag kommer därför gå igenom de regler som blir aktuella i ärvdabalken (ÄB). Därefter förklarar jag vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.
Utgångspunkter för avvecklingen av ett dödsbo
När en person avlidit övergår skötseln av alla den avlidnas ekonomiska angelägenheter till en självständig juridisk person - den avlidnes dödsbo. Avvecklingen av ett dödsbo består av tre steg. Inledningsvis ska den avlidnes tillgångar och skulder klarläggas, som därefter antecknas i en bouppteckning. Om den avlidne var gift ska vidare en bodelning göras. Till sist ska den avlidnes kvarlåtenskap fördelas mellan arvingarna genom ett arvskifte.
Arvskiftets form
Arvskiftet är en överenskommelse mellan dödsbodelägarna, arvingar och universella testamentstagare om hur kvarlåtenskapen ska fördelas (23:1 ÄB). Sådan överenskommelse (skifteshandlingen) ska vara skriftlig och undertecknad av dödsbodelägarna (23:4 ÄB).
Genom att skiftet fixerats i en skriftlig handling blir det klarlagt att ett arvskifte skett. Arvskiftet blir dock inte gällande förrän samtliga dödsbodelägare undertecknat. Arvskiftet kan undertecknas av delägarna på skilda tider och orter. Av handlingen behöver inte upprättas mer än ett originalexemplar, av vilket varje delägare får bestyrkt avskrift. Ett undertecknande kan dessutom ske genom att dödsbodelägarna representeras av ombud genom fullmakt.
Din situation
Kravet på underskrift av samtliga delägare enligt 23:4 ÄB innebär att ingen av dem är bunden förrän samtliga har undertecknat arvskiftet. Med andra ord förutsätter ett giltigt arvskifte att alla delägare skriver under skifteshandlingen. Att legitimera handlingen på annat sätt än genom underskrift är alltså inte möjligt.
Som jag förstår din situation är det administrativt krångligt och tidskrävande att få alla delägare att skriva under skifteshandlingen. En lösning kan därför vara att låta de dödsbodelägare, som ännu inte undertecknat skifteshandlingen, upprätta fullmakt till någon som befinner på närmare ort. Genom fullmakt i ett dödsbo ger en delägare någon annan rätt att fatta beslut och agera för dennes räkning vid bouppteckning, dödsboförvaltning och/eller arvskifte.
Min rekommendation är att använda Familjens Jurist onlinetjänst för att skriva en fullmakt. På så vis kan vardera delägare i dödsboet känna sig trygg med att alla juridiska begrepp och termer finns med på ett korrekt sätt. Om du vill ha ett mer konkret svar på din fråga behöver du ta kontakt med en jurist. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Jag hoppas att du känner att du fått svar på alla dina frågor. Lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.