Min mamma avled i augusti. De pengar som finns i dödsboet räcker inte för att betala alla fakturor som har kommit. Vad ska man göra då?
Inledning
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om förvaltning av dödsbo. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Uppskov och avskrivning av skulder
Om det saknas tillräckligt med pengar i ett dödsbo för att täcka alla skulder bör man kontakta alla fordringsägare och be om uppskov. Uppskov innebär att man meddelar borgenären att man begär anstånd med betalning till dess det är klarlagt om tillgångarna räcker för betalning. Om det inte är självklart att tillgångarna kommer att räcka till alla skulder får inga skulder betalas förrän en månad efter bouppteckningen är gjord.
När det är konstaterat att skulderna i dödsboet är större än tillgångarna, måste det bestämmas vilka skulder som ska betalas och i vilken ordning. Lagen anger inga regler om skulder som ska prioriteras framför andra, det vill säga som har företräde till betalning. I allmänhet anses dock begravnings-och bouppteckningskostnader ha företräde framför andra skulder.
Om dödsboet inte har några tillgångar alls, eller om de bara räcker för att täcka begravningen, kan en bouppteckning ersättas av en dödsboanmälan, 20 kap. 8 a § ÄB. En dödsboanmälan görs av socialnämnden i kommunen. När en dödsboanmälan har gjorts måste respektive fordringsägare meddelas om avskrivning och få en kopia av dödsboanmälan.
Finns det inga pengar till begravningskostnader kan man också ansöka om begravningshjälp från kommunen.
Konkurs
Är skulderna är större än tillgångarna kan dödsbodelägarna också välja att ansöka om att dödsboet sätts i konkurs, 2 kap. 3 § konkurslagen. Konkursansökan är frivillig och sker skriftligt till tingsrätten. Om ansökningen beviljas kommer dödsboet att handhas av en konkursförvaltare och dödsbodelägarna blir inte personligt ansvariga för skulderna. Vid konkurs är utgångspunkten att begravningskostnader och kostnader för bouppteckning anses ha företräde.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Eftersom du anger att pengarna som finns i dödsboet inte räcker för att betala alla fakturor, så är dödsboets skulder större än tillgångarna. Du kan begära uppskov hos fordringsägare tills det är klarlagt om tillgångarna kommer att räcka för att betala några skulder eller inte. Det måste också fastställas vilka skulder som ska betalas och i vilken ordning.
Om tillgångarna i dödsboet bara räcker för att täcka begravningskostnaderna kan socialnämnden göra en dödsboanmälan. Då måste respektive fordringsägare få information om detta om meddelas om avskrivning av skulderna.
Du kan också välja att ansöka om att dödsboet sätts i konkurs. Något som är fördelaktigt med detta är att dödsboet kommer att handhas av en konkursförvaltare.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var vad du ska göra när dödsboet efter din mamma har större skulder än tillgångar. Det kan bero lite på exakt hur mycket tillgångar och skulder det rör sig om, exempelvis om det är aktuellt med en dödsboanmälan eftersom tillgångarna är obefintliga eller endast täcker begravningskostnaderna. Ett alternativ kan eventuellt vara att försätta dödsboet i konkurs
Min rekommendation till dig om du tycker att det känns krångligt är att prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan då få hjälp med exakt vad du bör göra i din situation. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.