Fråga 1: Vad innebär 4 kap 29§ i ABL, mer specifikt formuleringen "övergår aktierna inte inom ett år från dödsfallet till en ny ägare, gäller förbehållet gentemot dödsboet"? Fråga 2: Innebär det att förköpsrätten kan riktas mot dödsboet även om inte aktierna har övergått till ny ägare? Fråga 3: När dödsboet funnits i två eller fyra år efter dödsfallet får dödsboet ett nytt registreringsnummer, är det att betrakta som en ägarövergång? Fråga 4: Kan bouppteckningen endast ta upp en fordran på det bolag som dödsboet äger aktier i, men inte ta upp aktierna i bolaget som en tillgång i bouppteckningen?
Hej! Tack för att du valt att vända dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag har delat upp svaren på dina frågor under tre rubriker.
Fråga 1 och 2 – Hembudspliktiga aktier i ett oskiftat dödsbo
När ett dödsbo tar över hembudspliktiga aktier anses detta inte innebära att aktierna övergått till en ny aktieägare så länge dödsboet är oskiftat. Istället föreligger en ettårsfrist enligt 4 kap 29 § aktiebolagslagen (ABL), som innebär att hembudsplikten skjuts upp ett år vid dödsfall.
Syftet med ettårsfristen i 4 kap 29 § ABL är att påskynda det hembudsförfarande som ska göras vid förvärv av hembudspliktiga aktier. Under ett år efter dödsfallet besitter dödsboets företrädare möjlighet att utöva de rättigheter som följer av aktieinnehavet. Efter ett år måste däremot dödsboet enligt 4 kap 30 § ABL anmäla aktieinnehavet till styrelsen och har efter detta endast möjlighet att i begränsad utsträckning utöva en aktieägares rättigheter gentemot bolaget, se 4 kap 35 § ABL.
Svaret på din andra fråga är därför beroende av om dödsboet har skiftats eller inte. När ett år har gått är ett oskiftat dödsbo skyldigt att anmäla aktieinnehavet och då har övriga aktieägare möjlighet att ta över aktien mot betalning – allt detta förutsätter då att aktierna inte övergått till ny ägare.
Jag rekommenderar dig att se över det aktuella aktiebolagets bolagsordning för att se hur hembudsförbehållen är utformade.
Fråga 3 – Dödsboets organisationsnummer
Oskiftade dödsbon tilldelas efter en viss tid ett organisationsnummer av Skatteverket. Numret är fortfarande kopplat till den avlidnes personnummer. När dödsboet tilldelas ett organisationsnumret innebär det inte att aktierna har förvärvats av en ny ägare. Har du vidare frågor om ett specifikt dödsbo uppmanar jag dig att kontakta Skatteverket, klicka här.
Fråga 4 – Bouppteckning
Skyldigheten att upprätta bouppteckning hittar du i 20 kap 1 § ärvdabalken (ÄB). Enligt 20 kap 4 § ÄB ska den avlidnes tillgångar och skulder skrivas ned, detta innefattar fordringar såväl som aktier. Aktieinnehav ska alltså antecknas som en tillgång. Bouppteckningen ska sedan skickas in till skatteverket för registrering, se 20 kap 8 § ÄB.
För att få hjälp med bouppteckning är du välkommen att ta hjälp av någon av våra jurister på Familjens jurist, klicka här.
Jag hoppas du fått svar på dina frågor!
Varma hälsningar,
Joanna Larsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.