Hej!
Jag har några frågor när det gäller arv.
Min mamma gick bort för en tid sedan och då ärvde min pappa mammas tillgångar eftersom de var gifta. I bouppteckningen så står det att mamma var ägare till deras gemensamma hus 100%. Huset stod skrivet på henne. Pappa sålde sedan deras gemensamma bostad och köpte en annan bostad.
Nu har det gått några år och pappa har träffat en ny kvinna i sitt liv. De sålde sina respektive boenden och köpte en gemensam bostad som de flyttat ihop i. De har tillsammans skrivit ett testamente där det står att deras önskan är att om den ena går bort av dem så får den andra bo kvar så länge den lever.
Min fråga är nu vad händer om min pappa skulle gå bort först av honom och hans sambo. Som bröstarvinge har jag rätt att ärva båda mina föräldrar när båda har gått bort. Det jag funderar över är att alla pappas tillgångar som han har i dag stod skrivet på mamma när hon gick bort. När hon gick bort så ärvde han det från henne eftersom de var gifta.
Har läst att man inte kan testamentera om något som man fått som arv? De pengar pappa nu satt in i hans gemensamma bostad med sin nya kvinna är pengar som kommer i från arvet från mamma. Om pappa skulle gå bort först och jag vill/behöver få ut mitt arv efter mina föräldrar. Vad händer då?
Är testamente giltigt? Om tillgångarna från början var endast mammas och inte pappas. (han ärvde av mamma eftersom de var gifta). Har jag rätt att ärva min mammas tillgångar till 100 %. Har man ett arv efter sin pappa och ett arv efter sin mamma? Alltså, även fast de var gifta så hade de olika tillgångar ändå. Mamma stod som ägare 100 % på deras bostad. Det är de pengarna som nu finns i pappas gemensamma bostad med sin sambo.
Om jag inte skulle gå med på det som står i testamentet och vill ha ut mitt arv efter mina föräldrar vad händer då? Kan det handla om laglott eller inte i detta fall? Ärver jag mina föräldrar till 100 % om jag inte går med på det som står i testamentet. Eftersom tillgångarna var mammas som sedan pappa ärvde?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss med din juridiska frågeställning. Jag förstår din fråga som följer: du undrar vad som gäller beträffande ditt arv från din mamma och vilka möjligheter din pappa har att förfoga över arvet genom testamente.
Vad hände när din mamma gick bort?
Ett äktenskap upplöses genom ena makens död eller äktenskapsskillnad (1 kap. 5 § äktenskapsbalken). För att beräkna den avlidne makens kvarlåtenskap ska först en bodelning mellan makarna förrättas när en make avlider (9 kap. 1 § äktenskapsbalken) . Huvudregeln är att makars egendom är giftorättsgods såvida det inte är enskild egendom. Vid bodelning läggs makarnas giftorättsgods ihop och efter att skulder dragits av delas värdet lika mellan makarna. Giftorättsgods hålls isär från makars enskilda egendom som vanligtvis inte ingår i bodelningen. Vad som enligt äktenskapsförord är enskild egendom eller vad en make erhållit som enskild egendom genom gåva, arv eller testamente, anses vara enskild egendom mellan makar. Observera att avkastning av enskild egendom anses vara giftorättsgods om det inte föreskrivits i testamentet (10 kap. 1 §, 7 kap. 1 och 2 §§ samt 11 kap. 3 § äktenskapsbalken). Hela den avlidnes kvarlåtenskap tillfaller sedan den efterlevande maken före gemensamma barn (3 kap. 1 § ärvdabalken).
Att din mamma ägde huset och andra tillgångar saknar betydelse. Det relevanta är om egendomen var din mammas enskilda egendom. Om det inte fanns någon föreskrift om att det var hennes enskilda erhöll den kvarlevande maken, din pappa, hälften av tillgångarna, efter avdrag för skulder, genom bodelning och med full ägangerätt. Den andra delen erhöll han i arv från din mamma med fri förfoganderätt. Gemensamma barn får avvakta sitt arv till den andre föräldern avlidit.
Vad har din pappa för möjlighet att testamentera egendom?
Att din pappa ärvt din mamma med fri förfoganderätt har följande innebörd. Den efterlevande maken som mottar arvet får förbruka egendomen precis som denne vill, men med vissa undantag. Det är inte tillåtet att skänka bort en stor del av arvet i gåva och inte heller att testamentera bort egendomen, se 3 kap. 2 och 3 §§ ärvdabalken se även 12 kap. 1 § samma lag.
Efterarvingens rätt gäller en kvotdel av allt som efterlevande make äger vid sin död. Att efterarvets storlek bestäms som en kvotdel istället för att utgöra exakt det belopp som efterlevande make ärvt efter sin make hänger samman med att maken har fri förfoganderätt.
Det av din pappa upprättade testamentet kan inte omfatta den egendom han innehar med fri förfoganderätt.
Särkullbarns rätt till arv
Ett särkullbarn är ett barn som inte är makarnas gemensamma. Särkullbarn har rätt att ta del av sitt arv direkt vid förälderns bortgång, se 3 kap. 1 § ärvdabalken. Genom testamente kan det uttryckas att efterlevande maken ska ärva hälften av arvslotten före särkullbarn. På så sätt inskränks inte barnens laglott, vilket är hälften av arvslotten, se 7 kap. 1 § ärvdabalken. Att det i testamentet uttrycks en önskan om att särkullbarn ska avvakta hela sitt arv är endast en önskan. Särkullbarn har alltid rätt att begära ut sin laglott direkt.
Sammanfattning
Det är mycket svårt att exakt besvara vad som gäller efter din mamma och vid de fall din pappa avlider. Det är således beroende av vilka dokument som finns upprättade och vad som föreskrivs i dessa. Ovan redovisat förutsätter att det inte fanns något upprättat vid din mammas bortgång samt att det endast finns ett testamente efter din pappa.
Hälften av det din pappa äger utgör ett efterarv från din mamma. Han har inte möjlighet att testamentera det och ni ska erhålla denna egendom vid hans död. Utöver detta har ni möjlighet att begära ut er laglott som är hälften av arvslotten. Resternade del av arvslotten har han möjlighet att testamentera till någon annan. Ni kommer, om ovan förutsättningar stämmer, kunna erhålla 75 procent av hans tillgångar vid hans död.
Jag rekommenderar er att vid er fars frånfall anlita en jurist som kan upprätta bodelning och arvskifte enligt konstens alla regler, det kan ni göra här. Hoppas du har fått svar på dina frågor!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.