Hej, min man och jag har inga gemensamma barn, båda har särkullsbarn. Vi har äktenskapsförord och testamente. Vid dödsfall är det vår önskan att den dödes barns rätt till del av bohaget ges i form av pengar, alltså att de inte har någon rätt till de saker som finns i det gemensamma hemmet eller rätt att komma in i hemmet och propsa på tillhörigheter där. Hur formulera det i testamentet och måste ett nytt skrivas eller kan man göra ett tillägg i testamentet? Stor tacksamhet för svar
Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag förstår situationen som följande:
Du och din make vill att när en av er avlider så ska dennes särkullbarn endast få pengar, inte någon fysisk egendom. Detta så att den som lever kan få ha kvar bostad och innehållet i bostaden.
Detta är en arvsrättslig fråga. Jag ska besvara den genom att först förklara ett särkullbarns arvsrätt. Sedan ska jag beskriva vissa regler som finns kring testamenten och slutligen applicera det på ert fall.
Jag kommer att utgå ifrån ärvdabalken (1958:637), vilken förkortas till ÄB.
Vad ett särkullbarn får ärva
Enligt 3 kapitlet 1 § ÄB ska den avlidnes efterlevande make ärva allt från sin avlidne make. Undantag gäller om den avlidne maken har ett särkullbarn. Särkullbarnet har rätt till sin del av arvet genast. Barnet har då rätt till hälften av den avlidnes kvarlåtenskap.
Särkullbarnet kan dock avstå från sitt arv tills det att den efterlevande maken har avlidit, men det måste ske frivilligt (3 kapitlet 9 § ÄB).
Hur testamenten fungerar
Man har rätt att förordna om sin kvarlåtenskap (9 kapitlet 1 § ÄB). Det innebär att man får bestämma hur det man äger ska delas upp efter det att man avlider. Man kan bland annat skriva i sitt testamente vad för saker olika personer ska ärva.
Man kan bland annat göra så att ens barn (särkullbarn inräknat) endast får sin laglott, och man kan bestämma vad den ska bestå av. En laglott är för övrigt en del av ens kvarlåtenskap som ens barn alltid har rätt till (7 kapitlet 3 § ÄB).
Tillägg till testamente
Vill man göra ett tillägg till ett testamente är det möjligt, men det måste ske enligt samma formkrav som för ett vanligt testamente (10 kapitlet 6 § ÄB). Då ska man tydliggöra i det tillägget att det just är ett tillägg. Det är dock oftast fördelaktigt att ha allt i samma testamente för att minimera risken för konflikter mellan testamentena eller att något testamente tappas bort.
Ditt fall
Som ovan beskrivet kan ni göra ett tillägg till era testamenten. Ni behöver inte skriva om hela. Det bästa är dock att skriva om testamentena så att allt finns samlat i ett dokument.
Ni kan skriva att respektive särkullbarn endast ska få ut kontanter. Är det så att det kanske inte finns tillräckligt med kontanter för särkullbarnets laglott kan det vara fördelaktigt att också skriva i testamentet vad som ska säljas för att särkullbarnet ska få ut sin laglott.
Rekommendation
Min starka rekommendation är att ni utformar testamentstillägget genom Familjens Jurists onlinetjänst. Det mest optimala vore att göra ett helt nytt testamente, vilket ni också kan göra genom Familjens Jurists onlinetjänst. Genom att göra detta minimerar ni alla risker för fel och konflikter mellan testamentena.
Känner ni att ni vill ha mer avancerad hjälp med utformningen kan ni via samma länkar som syns ovan boka tid med en jurist och få ett ännu mer individuellt anpassat testamentsförslag. I och med äktenskapsförordet kan det vara en god idé.
Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,
Kevin Torssell
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.