Hej Min syster har lämnat in milersättningskrav till bouppteckningsmannen. De flesta resor är helt legitima men en post sticker ut. Hon kräver alltså milersättning för resan till begravningen (som vi båda var på). Hon hade 5 mil att köra och jag 50. Jag har inte lämnat något milersättningskrav.
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag tolkar frågan som att den handlar om ersättning för utlägg från dödsboet. Nedan kommer jag därför att redogöra kort för vad som gäller vid förvaltning av dödsbo, för att sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation.
Förvaltning av dödsbo
Bestämmelser om dödsbon finns i ärvdabalken (ÄB). När en person gått bort ska det upprättas en bouppteckning (20 kap. 1 § ÄB). I bouppteckningen summeras den avlidnes tillgångar och skulder den dagen som personen avled (20 kap. 4 § ÄB). Det framgår även vem eller vilka som är dödsbodelägare. När dödsboets skulder är reglerade ska kvarlåtenskapen fördelas mellan dödsbodelägarna genom arvskifte. Denna process kallas boutredning.
Under tiden som dödsboet utreds ska det förvaltas gemensamt av dödsbodelägarna, vilket följer av 18 kap. 1 § ÄB. Förvaltningen innebär ofta i praktiken att löpande räkningar ska betalas och att lösöre och bostad ska avyttras.
Begravningskostnader
I 18 kap. 3 § ÄB framgår att dödsboet ska stå för skulder som uppstår till följd av begravningen eller för boets uppteckning, vård eller förvaltningen. Till begravningskostnader räknas alla utgifter av olika slag som vanligtvis förekommer i samband med en begravning och är nödvändiga.
Ersättning för utlägg
Som ovan nämnt ska dödsboet stå för skulder som uppstår till följd av boets uppteckning, vård eller förvaltning. Det kan hända att en dödsbodelägare gör utlägg med egna pengar vid förvaltningen av dödsbot. Då det inte regleras i lagen om vilka kostnader som räknas till förvaltningen, måste dödsbodelägarna själva komma överens om reglering av utlägget. Det innebär att om delägarna är överens om att dödsboet ska stå för utlägget, ska detta tas upp i bouppteckningen. Den som gjort utlägget får sedan ersättning när arvskiftet verkställs.
Detsamma gäller om en dödsbodelägare vill bli ekonomiskt kompenserad för nedlagd tid vid förvaltning av dödsboet. Detta förutsätter dock att samtliga dödsbodelägare godkänner utgifterna i arvskifteshandlingen som upprättas.
Om det inte finns tillräckligt med pengar kvar i dödsboet efter att övriga skulder har betalats kan det hända att den dödsbodelägare som har gjort utlägg med egna pengar inte kan få ersättning för dessa eller för den tid man har lagt ner.
Sammanfattning och din situation
Då det inte specificeras i lagen vilka begravningskostnader som är ersättningsbara är det svårt att på rak arm säga huruvida milersättningskravet kan ersättas. En riktlinje är att begravningskostnader ska vara nödvändiga och ha ett samband med begravningen för att de ska ersättas av dödsboet.
Generellt gäller att det är upp till dödsbodelägarna att avgöra om ett utlägg ska ersättas av dödsboet eller inte. Om samtliga dödsbodelägare är överens om att ersättning ska utgå så kan detta ske först när arvsskiftet verkställs. Om ni godkänner att utläggen ska ersättas då ska dessa tas upp bouppteckningen. När bouppteckningen är klar och dödsboets skulder är reglerade och tillgångarna sålts, så ska arvet delas genom arvskifte. Det är först då ni kan få ersättning för era utgifter.
Jag hoppas att mitt svar gav lite vägledning i hur lagen reglerar ersättning ur ett dödsbo. Frågor gällande dödsboförvaltning är komplexa. Mitt råd är därför att ni tar kontakt med en jurist som kan vägleda er i förvaltningen och frågorna som dyker upp. Juristerna på Familjens Jurist är erfarna och kunniga på området, och kan hjälpa till genom hela processen. Du är varmt välkommen att ta kontakt med oss för att få hjälp i ditt ärende. Du kan även läsa mer om att ta hand om ett dödsbo hos Familjens Jurist, som kan hjälpa er genom processen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.