Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Får efterlevande maka ta över den avlidnes bil?

Min pappa gick bort för ett tag sedan och hade bland annat en bil som han ägde när han dog. Bouppteckningen har inte varit ännu. Min fråga är. Kan hans fru sätta bilen på sig innan bouppteckningen är klar och om jag är särkullbarn äger inte jag halva bilen då?

Rådgivarens svar

2020-07-12

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Värdering av tillgångar
Det första ledet i avvecklingen av ett dödsbo är att kartlägga den avlidnes tillgångar och skulder och redovisa dessa i en bouppteckning, som ska upprättas senast tre månader efter dödsfallet, enligt 20 kap. 1 § ärvdabalken (ÄB). I bouppteckningen ska den avlidnes samtliga tillgångar och skulder redovisas per dödsdagen (20 kap. 4 § ärvdabalken). Den avlidnes kvarlåtenskap kallas för dödsbo. Ett dödsbo är en egen juridisk person och ingen av arvingarna har rätt att ta egendom från dödsboet innan en bouppteckning är gjord. Innan bouppteckningen är upprättad är det med andra ord dödsboet som äger samtliga tillgångar i boet.

Åtgärder rörande kvarlåtenskapen
Det krävs som huvudregel samtycke mellan dödsbodelägarna för att vidta åtgärder rörande egendomen i dödsboet, enligt 18 kap. 1 § ÄB. Brådskande åtgärder får dock vidtas utan att alla dödsbodelägares samtycke inhämtats, t.ex. betalande av en faktura som förfallit till betalning. 

Ovanstående innebär således att din pappas fru, i egenskap av dödsbodelägare, inte innehar någon egentlig äganderätt till dödsboets tillgångar ännu och hon får rent juridiskt inte skriva över bilen på sig själv. Däremot kan hon i praktiken genomföra ett ägarbyte med anledning av att Transportstyrelsen inte kontrollerar den nya ägarens behörighet. 

Sammanfattning
Din pappas fru kan genomföra ett ägarbyte men bilen ska likväl redovisas som en tillgång i din pappas bouppteckning, eftersom den utgjorde del av hans kvarlåtenskap vid dödsfallet. Bilen, eller motsvarande värde utgör således en del av din pappas arv och ska fördelas mellan dödsbodelägarna. Utifrån vad som sagts ovan framgår det således att det är högst problematiskt att överlåta tillgångar i ett dödsbo innan bouppteckning har skett och en rad konsekvenser kan i en sådan situation aktualiseras. Dels är dödsbodelägare pliktig att ersätta skada, som han med avseende å boets vård eller förvaltning uppsåtligen eller av vårdslöshet tillskyndat någon, vars rätt är beroende av utredningen, 18 kap 6 § ÄB. Vidare kan ansvar för tex bedrägeri och förskringring bli aktuellt om uppgifterna i bouppteckningen inte stämmer eller egendom i dödsboet saknas.

Du kan läsa mer om dödsboförvaltningbouppteckning och arvskifte hos Familjens Jurist

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du är i behov av ytterligare rådgivning är du varmt välkommen att kontakta oss på Fråga Juristen igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.