Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Får en dödsbodelägare ta egendom från dödsboet innan bouppteckningen är klar?

Hej. Vi är en syskonskara som har ett dödsbo som inte bouppteckningen är klar. Är det då ok att några av syskonen plockar hem prylar som dom äger och har haft magasinerat i dödsboet i flera år?

Rådgivarens svar

2020-03-31

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Dödsbo 
Ett dödsbo är en juridisk person som består av den avlidnes tillgångar och skulder. Dödsboet förvaltas gemensamt av dödsbodelägarna dvs. make, arvingar, universella testamentstagare. Först och främst försöker man reda ut vilka tillgångar och skulder som finns i dödsboet för att ta med dessa i bouppteckningen. 

Bouppteckningen 
En bouppteckningsförrättning ska förrättas inom 3 månader från att personen avlidit. Alla dödsbodelägare ska kallas till bouppteckningsförrättningen. Under förrättningen ska en bouppteckningshandling upprättas över alla tillgångar och skulder som finns i dödsboet. Tillgångar och skulder ska tas upp så som de var vid dödsfallet, 20 kap. 4 § ärvdabalken. Inget i dödsboet får säljas eller tas om hand om förrän en bouppteckning upprättas såvida inte alla dödsbodelägare är överens, 18 kap. 1 § ärvdabalken. Bouppteckningshandlingen ska sedan skickas in till skatteverket. 

Sammanfattning
Huvudregeln är att ingen egendom eller tillgångar får tas ur dödsboet om inte alla dödsbodelägare är överens. Det är viktigt att en förteckning över dödsboets tillgångar finns innan dödsbodelägarna börjar ta saker ur dödsboet. Om en dödsbodelägare eller någon annan har sin privata egendom hos dödsboet bör denne kunna styrka att egendom tillhör hen och inte dödsboet. Så om några av syskon hävdar att en viss sak är deras bör respektive syskon kunna bevisa eller åtminstone kunna styrka på annat sätt att saken är deras innan de bestämmer sig för att ta saker ur dödsboet. Om saken/prylen är deras egna ska de självklart få tillbaka den, men för att allt ska gå rätt till rekommenderar jag att detta görs tillsammans med de övriga dödsbodelägarna. 

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga. Om du behöver mer hjälp eller har fler frågor är du välkommen att ta kontakt med en av våra familjejurister på Familjens Jurist, se här

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.