Våran pappa gick hastigt bort för ca 2 månader sedan. I går fick vi syskon (vi är särkullsbarn) kännedom om att hans fru bara några timmar efter dödsfallet tömt deras gemensamma konto. Och fört över allt till sitt privata konto. Juristen som sköter bouppteckningen blev lika förvånad som oss, att hon inte meddelat detta! Är detta lagligt, och om inte. Hur ska vi gå vidare med detta?
Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Dödsboets förvaltning
Alla dödsbodelägare förvaltar dödsboet tillsammans, det betyder att det krävs samtycke från övriga dödsbodelägare innan åtgärder rörande dödsboet genomförs (18 kap. 1 § Ärvdabalken). Detta innebär att en av dödsbodelägarna inte hur som helst får ta ut medel från dödsboets bankkonton om inte alla dödsbodelägarna är överens. Vissa utgifter som inte kan vänta så som dödsboets löpande kostnader och begravningskostnader får betalas ut innan arvskiftet är klart.
Det finns vissa undantag så som att omyndiga barn har rätt att ta ut nödvändigt underhåll ur dödsboet under tre månaders tid (18 kap. 5 § Ärvdabalken). Är dödsbodelägarna oeniga om hur dödsboet ska förvaltas kan man begära att rätten förordnar en boutredningsman som övertar dödsboets förvaltning (19 kap. 1 § Ärvdabalken).
Bouppteckning
Den avlidnes tillgångar och skulder ska antecknas i en bouppteckning så som de var vid dödsfallet (20 kap. 4 § Ärvdabalken). En dödsbodelägare som uppsåtligen eller av vårdslöshet har orsakat dödsboet skada är skyldig att ersätta skadan (18 kap. 6 § Ärvdabalken).
Om en dödsbodelägare uppsåtligen tömmer dödsboets konto för att själv tillägna sig pengarna kan det anses vara förskringring (10 kap. 1 § Brottsbalken).
Situationen i ditt fall
En dödsbodelägare får inte utan de andra dödsbodelägarnas samtycke tömma dödsboets bankkonton innan arvskiftet är klart. Vid en sådan situation kan den dödsbodelägaren bli skyldig att betala tillbaka summan alternativt att summan dras av från arvet. Handlingen kan även anses vara förskingring.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.