Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Får man överföra äganderätt på en hund innan arvskifte skett?

Min pappa har gått bort och hans ”sambo” (som inte är en sambo då ett samboavtal avsäger dom den titeln) har utan dödsbodelägarna skrivit över hunden som var skriven i pappas namn till henne. Detta kunde hon göra enligt Jordbruksverket för att hon hade hans personnummer och chipnumret på hunden. Hon är helt utanför testamentet och har inget att hämta, anses detta då vara ett brott? Vad ska vi göra? Hunden ligger i prisklass 30-35000kr då den är renrasig. Vi har även papper som är utskrivna innan ändringen gjordes att hunden stod i min pappas namn.

Rådgivarens svar

2022-08-07

Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga regleras bland annat i Ärvdabalken (ÄB) och Brottsbalken (BrB). 

Djur i lagens mening

Djur ses inom juridiken som egendom och ingår därför i dödsboet och ska därför ingå i bouppteckningen enligt 20 kap 4 § ÄB. Hunden ska skiftas precis som all annan egendom genom ett arvskifte till de som ska ärva den avlidne ägaren.

Även om en sambodelning skulle ske mellan den avlidne/dödsboet och efterlevande sambon skulle hunden inte ingå i bodelning då ett djur inte omfattas av sambos gemensamma bohag, vilket är det som delas lika i en sambodelning. 

Dödsbo

När någon avlider skapas ett dödsbo som ska förvaltas gemensamt av dödsbodelägarna, se 18 kap 1 § ÄB. En bouppteckning ska sedan förrättas och den avlidnes tillgångar och skulder ska antecknas så som de var vid dödsfallet. Alla tillgångar ska förvaltas av dödsboet och ägs av dödsboet fram tills att de delas ut till arvingarna i ett arvskifte. 

Som sambo har man inte någon laglig rätt att ärva varandra utan det krävs testamente om man vill att ens sambo ska ärva en när man dör. Ska en bodelning inte ske är sambon inte dödsbodelägare. Dödsbodelägare är de som ärver den avlidne. Det finns specifika regler för hur dödsbodelägare ska hantera tillgångarna i dödsboet. 

Någon som ej är dödsbodelägare tar egendom från dödsbo 

Om en person som inte är dödsbodelägare, till exempel en sambo som inte ska ärva och där det inte ska ske en bodelning, tar något från dödsboet kan det anses som stöld. Stöld regleras i 8 kap 1 § BrB och är ett brott. 

Din situation och sammanfattning  

Sammanfattningsvis ska alltså din pappas hund ingå i bodelning eftersom det var hans egendom och du som arvinge kommer mest troligt ärva hunden. Det som din pappas sambo gjort med att skriva över äganderätten på hunden till sig själv kan anses vara ett brott då hunden ägs av dödsboet från den stund din pappa avled. 

Rekommendation

Min rekommendation till dig är att prata med sambon om vad som hänt och meddela att det kan vara ett brott och kräva att hon lämnar tillbaka hunden. Fungerar inte det finns såklart möjligheten att göra en polisanmälan. 

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid

Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.