Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Får vi sälja saker ur dödsboet?

Hej. Min sambos mammas gick bort i går 24/8 och jag har lite frågor kring hennes arv. Min sambo är det enda barnet och den enda som ska ärva hennes mammas behörigheter. När får man börja sälja av hennes saker som inte har med dödsboet att göra? Tänker på kläder, tv och bil exempelvis. Vi är i stort behov av att sälja hennes saker för att ha råd med hennes begravning. Min sambo är som sagt den enda personen som ska ärva. Vad är okej att sälja eller slänga innan ett dödsbo är uträknat och vad är inte okej? Hoppas frågan går att svara på! Med vänlig hälsning,

Rådgivarens svar

2022-09-04

Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga regleras i Ärvdabalken (ÄB). 

Ta hand om ett dödsbo

Av ärvdabalken 18 kap 1 §  framgår att när en person dör bildas ett dödsbo, vilket är en egen juridisk person. Det betyder att det är de kvarlevande arvtagarna som blir dödsbodelägare. Det är dödsbodelägarnas uppgift att förvalta dödsboet, vilket innebär att det är deras ansvar att se till att uppteckna dödsboets tillgångar och skulder. 

Kostnader som har samband med dödsfallet betraktas som begravningskostnader och ska läggas som en skuld i dödsboet och ska alltså betalas från tillgångarna i dödsboet. Om det inte finns tillgångar i dödsboet för att täcka begravningskostnader kan man få bistånd av kommunen för de kostnaderna. För mer info kolla in den här hemsidan, här!  

Bouppteckning

Bouppteckningen ska göras inom 3 månader från dödsfallet, se 20 kap 1 § ärvdabalken. I bouppteckningen ska den avlidnes tillgångar och skulder redovisas, se 20 kap 4 § ärvdabalken. Bouppteckningen ska sedan registreras hos Skatteverket, se 20 kap 8 § ärvdabalken. Om den avlidnes tillgångar inte räcker till att täcka annat än begravningskostnader, och finns det ingen fast egendom (fastighet, tomträtt osv.) bland tillgångarna kan en dödsboanmälan göras istället för en bouppteckning, se 20 kap 8 a § ärvdabalken. En dödsboanmälan görs av socialnämnden i kommunen.

Inte tillåtet att sälja egendom innan bouppteckning förrättats 

Anledningen till att den avlidnes egendom inte får säljas innan någon bouppteckning har gjorts är bland annat att alla tillgångar och skulder ska kartläggas, detta för att alla som har rätt att få betalt ska veta att ingen egendom har undandragits. All egendom som den avlidne ägde vid dödsdagen ska ingå i dödsboet, så även personliga saker.

Sammanfattning  

Sammanfattningsvis kan alltså sägas att begravningskostnaderna ska betalas av dödsboet men att det sker genom att kostnaden skrivs upp som en skuld i bouppteckningen och oftast har prioritering bland eventuella skulder. Är det så att ni tror att tillgångarna endast räcker till begravningskostnaderna och andra utgifter som dödsboet har och den avlidne inte äger någon fast egendom eller tomträtt kan ni höra av er till socialnämnden i kommunen för att dem ska kunna göra en dödsboanmälan till Skatteverket och i så fall krävs inte att någon bouppteckning görs. 

Rekommendation

Rekommendation till er är alltså att antingen ta kontakt med socialnämnden om ni tror tillgångarna är så pass få att det bara täcker begravningskostnader etc. annars får ni tyvärr vänta med att sälja egendomen från dödsboet tills en bouppteckning gjorts. 

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid

Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.