Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Flyttstädning efter avliden när dödsboet saknar tillgångar

Hej! Vi har en pappa som gått bort och som bor 400 km från närmaste anhörig, kontakten har dessutom knappt funnits mellan honom och hans anhöriga. Nu vid bouppteckningen har vi sett att han knappt har tillgångar så det räcker för en begravning och en massa skulder. Av det skälet finns det inga medel i dödsboet att betala för ett företag att tömma och städa hans hyresrätt. Måste vi anhöriga göra detta då själva eller faller ansvaret på hyresvärden? Tilläggas är att vi inte har någon större ork till att åka 400km för att göra detta pga vår bristande relation. Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2022-04-08

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

För att besvara din fråga kommer jag inledningsvis att allmänt gå igenom vad som gäller, för att sedan avsluta med en rekommendation.

Allmänt om dödsbo

När någon avlider så bildas ett dödsbo, vilket är en juridisk person och består av kvarlåtenskapen efter den avlidne. I ett dödsbo ingår tillgångar i form av pengar, bostad och föremål efter den avlidne, samt dennes skulder. Dödsboet övertar den avlidnes skyldigheter och träder in i dennes avtalsförhållanden.

Dödsboet företräds av dödsbodelägare, det vill säga ofta arvingar efter den avlidne. Dessa har i uppgift att förvalta den avlidnes egendom och företräda dödsboet mot tredje man, 18 kap. 1 § ärvdabalken.

Avliden hyresgäst och flyttstädning

Avlider en hyresgäst går dödsboet in i hyresförhållandet, vilket innebär att hyresavtalet gäller mellan hyresvärden och dödsboet. Regler om hyresförhållanden finns i 12 kap. jordabalken, även kallad ”hyreslagen”. Ett dödsbo har rätt att säga upp ett hyresavtal inom en månad från dödsfallet, 12 kap. 5 § jordabalken. Avtalet upphör då att gälla vid månadsskifte som inträffas tidigast efter en månad från uppsägningen.

I 12 kap. jordabalken finns det inte några bestämmelser om flyttstädning, varken gällande hur det ska göras eller vem som står för kostnaden. I stället bör det framgå i hyresavtalet vem som ska stå för flyttstädning och hur städat det ska vara vid flytt.

Skulder

När det gäller dödsboets skulder, så är huvudregeln att arvingarna inte ärver dessa. Dödsboets skyldigheter kan alltså inte övergå på dödsbodelägare, eftersom dessa inte personligen kan bli betalningsansvariga för boets skulder.

Är ett dödsbo insolvent, det vill säga har mindre tillgångar än skulder, får dödsbodelägare begära det i konkurs enligt 2 kap. 3 § konkurslagen.

Sammanfattning och rekommendation

Det finns alltså inte angivet i lag vad som gäller när det kommer till flyttstädning, utan det är ofta reglerat i hyresavtalet vilket man får se till för vägledning. Ett första steg kan därför vara att läsa avtalet, om det finns möjlighet och om ni inte redan har gjort det. Står inget skrivet där finns det ingen rättslig grund att kräva att hyresgästen ska betala för flyttstädning, även om det ofta uppfattas som en allmän princip att hyresgästen är skyldig att flyttstäda.

Även om det framkommer i hyresavtalet att det är hyresgästen som ska stå för flyttstädning, så kan inget krav riktas mot er dödsbodelägare personligen. Om ni underlåter att utföra en flyttstädning, kan hyresvärden möjligtvis rikta ett betalningskrav mot dödsboet för städkostnader. Eftersom du uppger att dödsboet har mindre tillgångar än skulder, kommer dödsboet inte att kunna betala skulden. Hyresvärden kommer då inte att kunna få ut några pengar, eftersom ni som dödsbodelägare inte blir skyldiga att betala skulden själva.

Du nämner i din fråga att det knappt finns tillgångar till en begravning. Något som kan vara bra att veta är att om flyttstädningen sker innan begravningskostnaderna uppkommit är dödsboet inte insolvent om det finns tillgångar, utan kvarvarande tillgångar kommer att gå till att betala flyttstädningen.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga, alternativt boka en tid med en av våra duktiga jurister på Familjens Jurist. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.