Hej, jag har frågor gällande min fars testamente. Jag är ett särkullsbarn och pappa har en sambo som han har ett omyndigt barn med. Av testamentet följer att hans önskan är att sambon får ta över bostaden sambon flyttat in i. Det står även att hon ska få ärva hälften av allt utöver bostaden. Kan han verkligen testamentera bort huset från mig och ärver jag som särkullbarn verkligen bara 25% av allt utöver bostaden trots att deras barn är omyndigt?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Reglerna om arv finns i ärvdabalken (ÄB) och regler avseende samboförhållanden finns i sambolagen (SamboL). Jag kommer först redogöra för bestämmelser på området, förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Vem ärver i ett samboförhållande?
I 2 kap. ÄB framgår vilka som har arvsrätt. Sambor finns inte med i den legala arvsordningen och ärver därför som huvudregel inte varandra. Barn har dock arvsrätt i egenskap av bröstarvingar (2 kap. 1 § ÄB). Detta innebär att arvet fördelas i enlighet med den legala arvsordningen. Enligt denna ärver den avlidnes barn i första hand.
Sambo kan dock påverka situationen genom att skriva ett testamente. Inom svensk rätt är huvudregeln testationsfrihet, alltså möjlighet att fördela sin kvarlåtenskap som en önskar. Testationsfriheten är dock inte oinskränkt utan inskränks exempelvis av barns rätt till laglott.
Laglott är hälften av arvslotten enligt 7 kap. 1 § ÄB. Det är alltså hälften av det barnen skulle ha ärvt om det inte fanns ett testamente. Värdet på laglotten kan inte testamenteras bort. Särkullsbarn har rätt att få ut sin arvslott direkt enligt 3 kap. 1 § ÄB. Skulle testamentet inskränka på barnens rätt till laglott kan det jämkas och barnet har möjlighet att begära ut sin laglott direkt (7 kap. 3 § ÄB).
Omyndig bröstarvinge
Ett omyndigt barn har i egenskap av bröstarvinge också rätt till sin laglott. Barnet får dock inte själv får råda över sin egendom (9 kap 1 § FB). Detta innebär att barnets andra förälder, förutsatt att denne har vårdnaden om barnet, blir förmyndare (10 kap 2 § FB). Denne har skyldighet att ta hand om egendomen som bäst gynnar barnet (12 kap. 3 § FB) och gör detta under överförmyndarens tillsyn (12 kap 9 § FB).
Din situation
Som jag uppfattat det har din far två barn. Dels dig från ett tidigare förhållande, dels ett gemensamt med sin nuvarande sambo. Som ovan nämnt är utgångspunkten att sambos inte ärver varandra. Detta kan sambos dock påverka genom ett författande av testamente. I enlighet med testationsfriheten har din far möjlighet att testamentera fritt till den han önskar.
Din fars testationsfrihet begränsas dock av sina bröstarvingarnas rätt till laglott. Om din far efterlämnar två bröstarvingar motsvarar er laglott 25% av kvarlåtenskapen. Särkullsbarn har samma rätt till laglott som barn till sambos. Situationen hade varit något annorlunda om de var gifta, då det gemensamma barnet i stället hade fått en efterarvsrätt. Din fars barn andra barn har alltså lika rätt till sin laglott som du, med enda skillnad att denne inte själv får förvalta arvet tills denne är myndig.
Du kan kräva att få ut din laglott direkt när din far avlider. Begär du ut din laglott direkt ska egendom av det värdet ges till dig. Är den enda egendomen av värde ett hus kan det innebära att huset måste säljas för att du ska erhålla din laglott eftersom denna inte kan testamenteras bort. Det finns möjlighet för din far att i testamentet önska att du avstår från din laglott alternativt väntar tills den efterlevande sambon avlidit tills du begär den för att exempelvis kunna värna hemmet för den efterlevande sambon och dess gemensamma barn, men det finns inget krav på att du gör detta.
Att ha i åtanke är att omyndiga barn inte har möjlighet att avstå från sin laglott. Genom arvsskiftet kan barnets förvaltare begära att barnet ska samäga huset med den efterlevande sambon. Förvaltaren kan dock också begära att bostaden inte ska samägas utan att laglotten ska utfalla i pengar. Detta innebär att efterlevande sambon måste ha möjlighet att lösa ut barnet för att kunna överta bostaden.
Sammanfattning och rekommendation
Efterlevande sambon kommer sammanfattningsvis att erhålla vad som framgår av testamentet förutsatt att det inte inskränker på bröstarvingarnas rätt till laglott. Skulle så vara fallet har du möjlighet att avstå eller avvakta med begäran av laglott, alternativt begära den direkt. Har du anledning att tro att testamentet inte överensstämmer med sin fars yttersta vilja finns möjlighet att klandra testamentet.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Är du i ytterligare behov av hjälp föreslår jag att du tar kontakt och bokar tid med en av våra erfarna jurister som kan ta hänsyn till samtliga omständigheter relevanta i just er situation.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.