Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Fördelning av arv mellan gemensamma barn och särkullbarn

Jag är änka som nyligen ärvt allt efter maken. Hur blir fördelningen vid min bortgång? 2 gemensamma barn. 1 utanför äktenskapet. Har de 2 barnen rätt efter sin pappa och 1 barn bara efter mig? Jag vill att alla får dela, lika hur gör jag?

Rådgivarens svar

2021-07-26

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Bodelning vid en makes död

Regler kring bodelning finns i äktenskapsbalken (ÄktB). När en avliden person är gift ska det ske en bodelning innan arvskiftet. I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå, d.v.s. all egendom som inte är enskild egendom. Skulder som hänför sig till giftorättsgodset ska dras av. Värdet ska sedan läggas samman och delas upp lika mellan dödsboet och den efterlevande maken, ÄktB 11 kap. 3 §. Delen som går till dödsboet utgör den avlidnes kvarlåtenskap som ska utgå i arv, tillsammans med den avlidnes eventuella enskilda egendom.

Arv och efterarv

Arv regleras i ärvdabalken (ÄB). Den avlidnes närmsta arvingar är dennes barn och dessa ska dela lika på arvet, ÄB 2 kap. 1 §. Makar ärver dock före gemensamma barn, ÄB 3 kap. 1 §. Vid den efterlevande makens död har barnen rätt att få ut efterarvet från den först avlidna föräldern samt arvet efter den efterlevande föräldern. Detta beskrivs i ÄB 3 kap. 2 §. Efterarvet består av en viss andel (ofta hälften) av den efterlevande makens tillgångar vid dennes bortgång. Andelen utgår från förhållanden vid den först avlidne makens död. Andelen beräknas enligt följande:

Arvet från den avlidna maken dividerat med den efterlevande makens totala förmögenhetsmassa (arvet, eget giftorättsgods och eventuell enskild egendom).

Testamente och laglotten

Om man vill se till att arvet fördelas som man vill kan man upprätta ett testamente. Testamenten sätter arvsrätten man har enligt lag åt sidan. Grundregeln är att en testators vilja ska respekteras i möjligaste mån. Viss rätt till arv för arvingar är dock alltid säkrad. Den avlidnes barn har alltid rätt till att få ut sin laglott, ÄB 7 kap. 3 §. Laglotten är detsamma som hälften av arvslotten.

Vad gäller i situationen du beskriver?

De två gemensamma barnen har alltså rätt till efterarv från din avlidna make samt rätt till arv efter dig. Efterarvet är en viss andel av dina totala tillgångar. Om det inte fanns någon enskild egendom i äktenskapet mellan dig och din make så utgör denna andel troligtvis hälften. På denna andel ska de gemensamma barnen dela lika. Den resterande halvan är arvet efter dig och ska delas lika mellan alla dina barn. Det innebär sammantaget att de två gemensamma barnen får ca 42 % var och att särkullbarnet får ca 17 % av dina totala tillgångar. Vill du att arvet fördelas på något annat sätt kan du upprätta ett testamente. Du kan dock inte förfoga över efterarvet i testamentet, utan endast den andel som utgör arvet efter dig. Av denna andel så har de gemensamma barnen dessutom rätt till sin laglott.

Rekommendation

För testamenten gäller vissa formkrav för att de ska bli juridiskt bindande. På Familjens Jurists hemsida är det möjligt att enkelt och smidigt upprätta ett testamente online till ett fast pris. Vill du ha ytterligare hjälp med upprättande av testamentet kan du boka tid med en av våra jurister.

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.