Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Förhållandet mellan livförsäkring och testamente

Hej! Jag har fråga kring vad som gäller livförsäkringar och testamente. Om det står i testamentet att all kvarlåtenskap ska tillfalla, i första hand "mitt/mina barn" och sedan en annan person än min sambo, men jag samtidigt har en livförsäkring genom bostadslån, och genom en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Kommer då även de livförsäkringarna tillfalla barn/barnen och andra testamentstagare? Eller ingår inte livförsäkringarna i "mitt arv/kvarlåtenskap", alltså det jag kan testamentera? Kommer livförsäkringarna oavsett ett testamente eller ej att tillfalla sambon?

Rådgivarens svar

2023-01-20

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om arv och särskilt förhållandet mellan försäkringar och testamente. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i försäkringsavtalslagen (FAL), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en sammanfattning.

Tillgångar och skulder i dödsbon

När en person avlider bildas ett dödsbo. Dödsboet förvaltas av dödsbodelägarna, 18 kap. 1 § ÄB. I ett dödsbo ingår den avlidnes tillgångar och skulder. Dessa ska sedan uppges i en bouppteckning som sedan skickas in till Skatteverket, 20 kap. 4 § ÄB och 20 kap. 8 § ÄB.

Ingår livförsäkring i ett dödsbo?

I en personförsäkring kan en försäkringstagare ange en förmånstagare. Med personförsäkring avses individuellt livförsäkring, sjukförsäkring och olycksfallsförsäkring som tecknas hos ett försäkringsbolag, 1 kap. 2 § FAL. En förmånstagare är den person som får ersättning vid utfall av en försäkring. Om det finns en förmånstagare till en personförsäkring ingår inte denna i den avlidnes kvarlåtenskapen, 14 kap. 7 § FAL. Försäkringens värde ska alltså inte räknas in i behållningen utan tillfaller förmånstagaren direkt.

Trots att en livförsäkring med förmånstagarförordnande inte ingår i den avlidnes kvarlåtenskap ska det i bouppteckningen antecknas att en sådan finns.

Saknas däremot förmånstagarförordnande ska försäkringsbeloppet läggas till försäkringstagarens egendom för fördelning enligt allmänna regler.

Jämkning av förmånstagarförordnande

Ett förmånstagarförordnande kan dock jämkas om det skulle leda till ett resultat som är oskäligt mot en make eller bröstarvinge till försäkringstagare. Försäkringen kan då jämkas så att den helt eller delvist tillfaller maken eller bröstarvingarna, 14 kap. 7 § st. 2 FAL. Vid prövningen skall särskilt beaktas skälen för förordnandet samt förmånstagarens och makens eller bröstarvingens ekonomiska förhållanden.

Din situation och sammanfattning

Utifrån din fråga förstår jag det som att du har två livförsäkringar där din sambo är insatt som förmånstagare. Sådana försäkringar ska inte ingå i din kvarlåtenskap utan kommer att tillfalla din sambo direkt efter din bortgång. Försäkringarna kommer alltså inte att omfattas av ditt upprättade testamente och således inte fördelas mellan dina barn och övriga testamentstagare.

Sammanfattningsvis behöver du inte skriva något om livförsäkringarna i ditt testamente under förutsättning att din sambo står som förmånstagare.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.