Min man gick bort för en vecka sedan. Han testamenterade vår bostad till mig som enskild egendom. I testamentet står det också att ”mina övriga tillgångar tillfaller mina barn”. Vi har haft stora problem med hans barn som inte är mina. Min man har på sina privata tjänstepensioner skrivit mig som förmånstagare 100%.
Kan barnen göra någonting/ändra det med tanke på raden i testamentet? Kan jag ta ut livförsäkringen innan dödsboet är klart?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för om ett testamente kan ersätta ett förmånstagarförordnande, och därefter vilken tidpunkten är för utbetalning av livförsäkring. Slutligen sammanfattar jag min bedömning och råder dig hur du kan gå vidare i ditt ärende.
Kan ett testamente ersätta ett förmånstagarförordnande?
Genom ett testamente redogör en person för hur dennes kvarlåtenskap (egendomen som tillhört den avlidne) ska fördelas efter dennes bortgång. Den som upprättar ett testamente kan därigenom bestämma vem som ska ärva och vad den personen ska ärva.
En förmånstagare är den eller de som ska erhålla tjänstepensionstagarens pensionskapital vid dennes bortgång. Vid bortgången går därmed pengarna till den eller de som den avlidne satt in som förmånstagare, exempelvis en maka. Ett förmånstagarförordnande kan inte upphävas eller ändras genom ett testamente.
När sker utbetalningen av en livförsäkring?
En livförsäkring ger efterlevande ekonomisk trygghet efter försäkringstagarens bortgång. En livförsäkring tecknas därmed för de efterlevande, och om den som är försäkrad dör under försäkringstiden betalas ett engångsbelopp ut till dem som är insatta som förmånstagare.
Vad gäller tidpunkten för utbetalning av livförsäkring gäller följande. Av försäkringsavtalslagen 16 kap. 1 § framgår att ett försäkringsbolag, som har fått underrättelse om ett försäkringsfall, utan uppskov ska vidta de åtgärder som behövs för att försäkringsfallet ska kunna regleras. Regleringen ska ske skyndsamt och med beaktande av den ersättningsberättigades behöriga intressen. Enligt 2 st. ska försäkringsersättningen betalas senast en månad efter det att rätten till ersättningen inträtt, och sedan utredning som skäligen kan begäras för att fastställa betalningsskyldigheten och mot vem denna ska fullgöras har lagt fram för försäkringsbolaget.
Sammanfattning och rådgivning
Sammanfattningsvis är min bedömning i din situation följande. Det som anges i testamentet kan inte ändra förmånstagarförordnandet, och du har därmed rätt till att erhålla pensionskapitalet. Vad gäller tidpunkten för utbetalning av livförsäkringen, ska den betalas ut senast en månad efter att rätten till ersättningen inträtt. Mitt tips är däremot att du hör av dig till försäkringsbolaget för att få exakta uppgifter om när livförsäkringen betalas ut.
Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Känner du att du är i behov av ytterligare juridisk rådgivning är du välkommen att boka tid hos en av våra jurister på Familjens Jurist. De kan hjälpa dig med dina frågor kring bland annat testamentet.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.