Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Försäljning av fastigheter i ett dödsbo

Hej , Det är två dödsbodelägare . Det finns fastigheter i dödsboet ... en är såld 2019 och inbetalning har skett dec 2019, en fastighet är handpenning lagd 2019 men slutlikvid sker april , en ytterligare fastighet finns som ev ska säljas. Hur gör vi med arvskiftet på den fastighet som slutlikvid sker i april -? Kan vi skifta ut den innan april utan att skriva över lagfart på dödsbodelägare ? Med andra ord kan vi ta ut de pengar som finns i dödsboet innan den försäljningen är helt klar ? Den tredje fastigheten ( mark ) kommer ev att bara ägas 50 /50 och övergå till dödsbodelägarna för senare försäljning . Eller kan man ha något kvar i ett dödsbo och ändå skifta ut de medel som finns där .. ?

Rådgivarens svar

2020-01-31

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Regler om arvskifte hittas i ärvdabalken (ÄB). 

Partiellt arvskifte 
Ett partiellt arvskifte innebär att man skiftar ut endast en del av tillgångarna i dödsboet. Ett partiellt skifte ska uppfylla samma formkrav som ett vanligt arvskifte enligt 23 kap. 4 § ÄB. Det partiella arvskiftet ska således upprättas skriftligen och undertecknas av samtliga dödsbodelägare.

Avveckling av ett dödsbo
Det finns ett flertal steg innan ett dödsbo kan anses vara helt avslutat. För det första måste en bouppteckningsförrättning ha skett och bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket. Alla avtal t.ex. elavtal, hyresavtal, mobilabonnemang osv. ska sägas upp och alla räkningar ska betalas. Om dödsbodelägarna inte vill ha den avlidnes lösöre ska detta säljas och om den avlidne ägde sin bostad ska denna antingen säljas eller skiftas ut vid arvskiftet. När allt är färdigt ska ett arvskifte förrättas. Arvskifteshandlingen är ett avtal mellan dödsbodelägarna avseende fördelningen av arvet. Dödsboet kan dock inte helt avslutas först sista deklarationen till skatteverket skickats in och alla konton är i dödsboet namn är avslutade. 

Det finns inget tidsfrist för när ett arvskifte senast ska ske förutom när det finns en jordbruksfastighet i dödsboet. När det finns en jordbruksfastighet i dödsboet, då ska arvskifte ske inom fyra år efter utgången av det kalenderår då dödsfallet inträffade, vilket framgår av 18 kap 7 § ÄB.

I ditt fall 
Gällande fastigheten som ni erhållit handpenningen för kan det vara enklast att vänta med att skifta ut fastigheten till dödsbodelägarna eftersom ni redan erhållit handpenningen och det dröjer inte länge först tillträdesdatumet inträffar. Om det är dödsboet som har lagfarten på fastigheten så ska dödsboet stå som säljare i köpekontraktet. Om dödsbodelägarna vill skifta ut en del av tillgångarna i dödsboet t.ex. pengar på bankkonton går det bra att göra genom att upprätta ett partiellt skifte som ovan beskrivits. Tänk dock på att dödsboet ska kunna ha täckning för den skatt som kan komma att uppstå till följd av fastighetsförsäljningarna. Den tredje fastigheten kan dödsbodelägarna antingen välja att skifta ut genom ett partiellt skifte eller genom ett vanligt slutligt arvskifte. Själva dödsboet avslutas som sagt inte först då alla tillgångar har skiftats ut genom ett arvskifte och allt är deklarerat och avslutat. 

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga! Om ni vill ha hjälp med arvskiftet rekommenderar jag er att boka tid hos Familjens Jurist, se här.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.