Hej. Min far har testamenterat bort allt till min systers barn... Jag vet att jag har rätt till laglott...... Men min syster hävdar att vi hon och jag redan har fått förskott i arv då pappa köpt hus till oss 2 när han levde för 15 år sen... O därför kan jag inte begära laglott menar hon.... Jag har hört att om han inte skrivit det e förskott i arv så räknas det inte som förskott i arv... Eller?
Hej och tack för att du vänder dit till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Vad innebär förskott på arv?
Ett förskott på arv innebär att en arvinge har mottagit antingen pengar eller egendom från givaren innan hen avlidit. Konsekvensen av det är att mottagaren får sitt framtida arv minskat med värdet på det givna förskottet. Att någon har ett förskott innebär alltså inte automatiskt att det motsvarar hela arvet, utan det ska avräknas från det arv arvtagaren har rätt till. Om en bröstarvinge således inte har rätt till något arv utöver sin laglott ska värdet av gåvan räknas av från storleken av laglotten och bröstarvingen ska bara får ut det värde som kvarstår.
Gåva eller förskott?
En grundprincip i svensk rätt är att man utgår ifrån att arvlåtarens barn ska behandlas lika. Därför gäller vid gåvor från förälder till barn en presumtion att gåvan utgör förskott på arv (6 kap. 1 § ärvdabalken). Vid gåva till andra arvtagare än barn utgår man från att det är en gåva om det inte preciseras att det är ett förskott på arv. Så det gäller alltså motsatta presumtioner beroende på vem gåvan är riktad till.
En presumtion går att bryta genom att arvlåtaren preciseras i gåvobrevet att det inte ska utgöra förskott på arv.
Det finns ingen tidsgräns för förskott på arv
Det framgår av bestämmelsen att om en person ger en gåva under sin livstid till en bröstarvinge räknas det som förskott på arv. Det finns alltså ingen tidsgräns på hur långt tillbaka man kan hävda att något är förskott på arv.
Din situation
Som barn till din pappa är du en bröstarvinge och har därför rätt till laglott som du säger. Däremot gäller som din syster påpekat att en gåva från en förälder till ett barn som huvudregel ska räknas som förskott på arv. Att din pappa köpte fastigheter till er ska alltså som huvudregel ses som en sådan gåva som räknas som förskott på arv om inget motsatsen föreskrevs i gåvobrevet, trots att det var 15 år sedan.
Däremot betyder inte det nödvändigtvis att du fått ut hela din laglott. Värdet av fastigheten ska räknas av från den laglotten som du har rätt till. Om värdet av fastigheten vid gåvotillfället (alltså inte det nutida värdet) är mindre än vad laglotten är har du rätt att få ut det resterande värdet av laglotten.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.