Förskott på arv. Jag och mina tre syskon har hjälpt vår mamma att flytta till vård- och omsorgsboende. Vi har fått ta det vi vill av det lösöre hon lämnat i sin tidigare bostad. Värdet är 300 000-400 000kr och består huvudsakligen av möbler, konst, smycken och silver. Några av syskonen har inte velat ha saker, utan pengar som kommer in från försäljning av det lösöre som i stället säljs. Två av oss vill ha mer av lösöret. Jag har nog velat få ungefär den del som tillfaller mig i enbart lösöre. I stort sett allt är värderat av auktionsfirmor eller andra specialiserade på t ex smycken.
Min fråga är hur det ska avräknas när det blir ett arvskifte. Netto- eller bruttokostnad? Mina syskon menar att det är bruttokostnaden som ska räknas, men jag ser att det blir ofördelaktigt för mig. Det går bort ca 20% i slagavgifter och provision till dem som säljer. Om jag ska dela den kostnaden med mina syskon, innebär ju det att min andel ökar/minskar i värde beroende på om mina syskon behåller eller säljer sina andelar. Om jag tar min del i lösöre och övriga bara vill ha pengar, skulle jag få "betala" 20% utöver min del. Medan jag, om alla tog ut sina delar i lösöre, skulle jag få min del utan att behöva kompensera någon för försäljningskostnader. Jag har hört att man vid förskott på arv, när det gäller hus och bilar, drar av mäklararvoden och sådant från värdet av gåvan. Gäller det samma för gåvor av lösöre?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om förskott på arv. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i Ärvdabalken, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Förskott på arv
Utgångspunkten är att allt som en arvlåtare givit under sin livstid till en bröstarvinge räknas som om ett förskott på arv enligt 6 kap 1 § Ärvdabalken (ÄB).
Hur förskottet ska avräknas vid arvskifte
Huvudregeln är att värdet av ett förskott på arv ska beräknas till egendomens värde vid mottagandet, om inte annat på grund av omständigheterna bör gälla enligt 6 kap 3 § ÄB. Förskott på arv räknas således efter vad det var värt vid gåvotillfället. Förskottet ska då avräknas från mottagarens del av arvet. Detta sker genom att förskottets värde räknas in i arvlåtarens kvarlåtenskap för att sedan avräknas från mottagarens del av arvet enligt 6 kap 5 § ÄB. Vid avräkningen på förskott räknar man alltså gåvans värde vid gåvotillfället och inte vad gåvan är värd idag.
Värdering av förskottet efter mottagandet
Förändring av värdet efter mottagandet har i princip ingen betydelse. 6 kap. 3 § ÄB innebär att hänsyn inte tas till värdeförändringar som kan ha uppstått. Detta är alltså inte något som påverkar förhållandet till medarvingarna utan endast något som kan ha betydelse för gåvotagaren själv.
Din situation
Utifrån din situation är det således värdet av lösöret vid gåvotillfället som kommer ligga till grund för beräkningen vid arvskiftet. Att dina syskon väljer att sälja lösöret som de givits i gåva och därmed får mindre pga försäljningskostnader är ingenting som påverkar förhållandet till dig som medarvinge. Det är således värdet av lösöret vid gåvotillfället som senare ska avräknas vid ett arvskifte.
Sammanfattning och rekommendation
Sammantaget presumeras alla gåvor som arvlåtaren givit under sin livstid till ett barn vara förskott på arv. Förskottet ska sedan beräknas till egendomens värde vid mottagandet, och inte när arvlåtaren avlidit. Värdering av lösöre ska ske till värdet vid mottagandet. Man tar således inte hänsyn till värdeförändringar som gåvomottagaren själv har åsamkat, utan det har endast betydelse för mottagaren själv.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.