Två syskon ärver sin pappa. Finns inga andra arvingar. Det finns en kapitalförsäkring 430 000 sek, där båda är förmånstagare. Ett bankkonto med ca 50 000 sek som delas lika. Det ena syskonet har fått en fastighet (värd ca 5 000 000 sek) genom ett gåvobrev. I gåvobrevet står att gåvan ej ska räknas som förskott på arv. Hur kan det andra syskonet hävda sin laglott? Eller kan hen ej det med tanke på vad som står i gåvobrevet? Det är ju en ganska skev fördelning av arvet.
Inledning
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om arvsrätt. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
En grundprincip i gällande rätt är att en arvlåtares barn ska behandlas lika. Av denna anledning finns en presumtion i 6 kap. 1 § ÄB om att en gåva till bröstarvinge utgör förskott på arv. Ett förskott på arv ska avräknas bröstarvingens laglott, 7 kap. 2 § ÄB. Det är i så fall gåvans värde vid gåvotillfället som ska avräknas. Laglotten utgör halva arvslotten, och kan inte testamenteras bort.
Presumtionen om att en gåva utgör ett förskott på arv kan dock brytas om gåvogivaren föreskriver att gåvan inte ska utgöra förskott på arv eller om det med hänsyn till omständigheterna måste antas ha varit avsett. Har det i gåvobrevet angivits att gåvan inte ska avräknas som förskott på arv så gäller alltså detta, och gåvans värde ska inte avräknas bröstarvingens laglott.
Det finns dock en regel om förstärkt laglottsskydd i 7 kap. 4 § ÄB. Denna finns för att det inte ska vara möjligt för arvlåtaren att kringgå laglottsskyddet genom att föreskriva att en gåva inte ska utgöra förskott på arv. En gåva kan enligt denna regel likställas med ett testamente främst i två fall:
Om en gåva likställs med testamente blir reglerna om avräkning av förskott på arv från laglott i 7 kap. 2 § ÄB samt jämkning av testamente på grund av laglottsanspråk i 7 kap. 3 § ÄB tillämpliga. För att göra gällande rätten till laglotten måste en bröstarvinge väcka talan inom ett år från det att bouppteckningen efter arvlåtare avslutades, 7 kap. 4 § ÄB.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Du uppger i frågan att det är föreskrivet i gåvobrevet att gåvan till det ena syskonet inte skulle utgöra förskott på arv. Detta innebär som utgångspunkt att gåvan inte kan avräknas det syskonets laglott, eftersom det inte utgjort förskott på arv.
Om det är så att gåvan har givits under sådana omständigheter att den är att likställa med testamente kan dock anspråk om laglott göras gällande. Jag har dessvärre för lite omständigheter för att kunna svara på om detta är aktuellt i ditt fall.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var gällande om det är möjligt att hävda sin laglott i situationen. Svaret blir att det beror på omständigheterna kring gåvan. Ett anspråk om laglott kan göras gällande om det föreligger omständigheter som talar för att gåvan kan likställas med testamente. I annat fall utgör gåvan inte förskott på arv, och ska inte avräknas det syskonets laglott.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan då även få vidare hjälp om du vill göra gällande att gåvan ska likställas med testamente. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.