Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Förvaltning av dödsbo genom boutredningsman

När dödsboägarna är oense, vem får bestämma?; Tid för bouppteckning? Vilka gåvohandlingar/ banktransaktioner som ska med i bouppteckning?
Har syskon som ej meddelat dödsfall, jag i chock 6tim efter dödsfall då jag ska besöka mor på boendet ingen meddelat dödsfallet varken personal el syskonen.
Fått sms tid på Fonus inför begravningen från bror, likaså tid för bouppteckningen hos familjejuristen. Detta kan ej vara okej då ett dödsbo ägs av dödsboägarna tillsammans och ingen dialog förekommer.
Hjälp vad gör jag?  går på bouppteckningen hos familjejuristen och få se mors papper som bror vägrar visa eller ska jag ansöka om en boutredningsman tar över allt? 
Bakgrund: gåva en skogsfastighet av mor o far(gifta) till mina 2helsyskon år1991.
Far dog år 1993. Mor arvavstog 210000kr till oss 3barn vid bouppteckningen. Gåvan skogsfastigheten år1991 fanns ej med i bouppteckningen.
Mor säljer skogsfastighet till bror min år1999 för 469000kr. Mor ärver halvsyster och bror 2007 o 2009.  Mor dement och bodde i huset som tillhörde skogsfastigheten (hon sålde år1999 till bror) tills hennes hälsan svek och hon hamnade på äldreboendet, kvar i huset finns hennes bohag (om ej bror länsat).
Min bror hade fullmakt på Swedbank och skötte mors ekonomi. Fullmakten upphör väl när den som gett den dör?
Hoppas på snabbt svar!
Soliga Norrland  

Rådgivarens svar

2018-08-02

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Förvaltning av dödsboet

Ett dödsbo är en död persons tillgångar och skulder. Ett dödsbo är en juridisk person som förvaltas av dödsboets delägare tillsammans. Dödsbodelägare kan vara den efterlevandes make/maka, sambo och arvingar. Den som genom testamente ska ärva viss andel är också dödsbodelägare. Allmänna bestämmelser om dödsbon finns i 18 kap. Ärvdabalken (ÄB). Förvaltningen av dödsboet sker i första han av dödsbodelägarna gemensamt, se 18 kap 1 § ÄB. Förvaltningen av ett dödsbo ska vara inriktad på att utreda och avveckla boet. Det kräver att dödsbodelägarna är överens om förvaltningsåtgärderna. Brådskande åtgärder, som att betala en hyra som förfaller, kan dock vidtas utan att alla dödsbodelägare är överens.

Regler om ansökan och förordnanden av boutredningsman finns i 19 kap ÄB. Om dödsbodelägarna inte kan enas om dödsboets förvaltning, avveckling och arvskifte är det möjligt att ansöka om och förordna en boutredningsman. 19 kap 1 § ÄB anger att då dödsbodelägare begär det ska rätten förordna en boutredningsman. En begäran om att förordna en boutredningsman kan därmed göras utan samtycke av de övriga dödsbodelägarna. Ansökan om och förordnande av en boutredningsman sker hos den tingsrätt där den döde var folkbokförd den 1 november föregående år. En boutredningsman är en särskild person som ska förvalta dödsboet istället för dödsbodelägarna. Innebörden av att en boutredningsman förordnas är att denna person tar hand om all egendomen som tillhör boet. Boutredningsmannen sköter om förvaltningen av denna och kan, med vissa undantag, ensam besluta om åtgärder som rör förvaltningen enligt 19 kap 11 § ÄB. Boutredningsmannens åtgärder går ut på att avveckla dödsboet. Så snart dödsboet har beretts för bodelning och/eller arvskifte ska boutredningsmannen anmäla detta till dödsbodelägarna enligt 19 kap 15 § ÄB. Om dödsbodelägarna inte kan enas om hur egendomen ska fördelas kan boutredningsmannen förrätta om ett tvångsskifte.

Stöd av egendom i ett dödsbo

Regler om brott samt påföljder för brott finns i brottsbalken (BrB). Den egendom som finns i ett dödsbo ska fördelas mellan dödsbodelägarna. Eftersom ett dödsbo är en juridisk person är det möjligt att stjäla egendom ur boet. Stöd är ett brott som regleras i 8 kap 1 § BrB. Stöd föreligger om en person olovligen tar vad annan tillhör med avsikt att tillägna sig egendomen.

Fullmaktens giltighet då fullmaktsgivaren dör

Denna fråga regleras i 21 § lag om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område (AvtL). Denna bestämmelse anger att fullmaktsgivarens död inte påverkar fullmaktens giltighet. Enligt huvudregeln fortsätter därmed en fullmakt att gälla även efter det att fullmaktsgivaren har gått bort.

Sammanfattning och rekommendation angående ansökan om boutredningsman

En god rekommendation är att ansöka hos tingsrätten om att rätten ska förordna en boutredningsman för din mors dödsbo. Detta för att undvika konflikter samt för att upprätta en bouppteckning och även skifta arvet mellan dödsbodelägarna. En ansökan ska skickas till den tingsrätt för den ort där den avlidne var folkbokförd den 1 november föregående år. Ansökningsavgiften är 900 kr. Av ansökan ska det, enligt hemsidan för Sveriges domstolar, framgå:

  • Sökandens namn, personnummer, telefonnummer och adress.
  • Den avlidnes fullständiga namn och personnummer
  • dödsdatum, adress, medborgarskap och dödsort.
  • Om testamente finns eller inte finns.
  • Begäran om att tingsrätten ska besluta att dödsboet ska förvaltas av en boutredningsman.
  • Bouppteckning med bilagor, om en sådan har upprättats.
  • Om bouppteckning inte upprättats ska trovärdig uppgift om namn, personnummer, adress till samtliga dödsbodelägare samt i vilken egenskap de är dödsbodelägare ges in. Uppgift om vilka som är dödsbodelägare ska vara intygad av två trovärdiga personer.
  • Om det finns testamente ska en bestyrkt kopia av testamentet bifogas ansökan. Om det i testamentet utsetts en testamentsexekutor ska även testamentsexekutorns namn och adress anges i ansökan.
  • Dödsfallsintyg med släktutredning från Skatteverket.
  • Om det finns en föreslagen boutredningsman ska även ett lämplighetsintyg, utfärdat av två personer, för denna person skickas med.

Ansökan ska vara undertecknad av den/de som ansöker om boutredningsman.

Är ni i behov av ytterligare hjälp är ni varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister Familjens Jurist. Familjens Jurist har en stor erfarenhet av bodelningar och kan hjälpa dig under hela processen. 

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,
Sofia

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.