Hej.
Jag skriver denna fråga åt en god vän. Bodelning av en jordbruksfastighet norr om Uppsala. Dödsboet består av fyra syskon. Fadern dog för ca 20 år sedan. Modern för ca en månad sedan. En av bröderna bor på fastigheten och har haft ansvar för driften under de senaste åren.
Syskonen kan inte enas om när bodelningen skall ske. Tre av dem anser att det inte är någon brådska. Minst en av syskonen önskar att bodelning skall ske snarast möjligt. Alla syskonen är mer än 70 år.
1 Finns någon regel/prejudikat på när en bodelning skall vara avslutad?
2 Hur kan en bodelning påskyndas?
3 Behjälplig vid bodelning. Önskar förslag.
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Förvaltning av dödsboet
Ett dödsbo är en död persons tillgångar och skulder. Ett dödsbo är en juridisk person som förvaltas av dödsboets delägare tillsammans. Dödsbodelägare kan vara den efterlevandes make/maka, sambo och arvingar. Den som genom testamente ska ärva viss andel är också dödsbodelägare. Allmänna bestämmelser om dödsbon finns i 18 kap. Ärvdabalken (ÄB). Förvaltningen av dödsboet sker i första han av dödsbodelägarna gemensamt, se 18 kap 1 § ÄB. Förvaltningen av ett dödsbo ska vara inriktad på att utreda och avveckla boet. Det kräver att dödsbodelägarna är överens om förvaltningsåtgärderna. Brådskande åtgärder, som att betala en hyra som förfaller, kan dock vidtas utan att alla dödsbodelägare är överens.
Regler om ansökan och förordnanden av boutredningsman finns i 19 kap ÄB. Om dödsbodelägarna inte kan enas om dödsboets förvaltning, avveckling och arvskifte är det möjligt att ansöka om och förordna en boutredningsman. 19 kap 1 § ÄB anger att då dödsbodelägare begär det ska rätten förordna en boutredningsman. En begäran om att förordna en boutredningsman kan därmed göras utan samtycke av de övriga dödsbodelägarna. Ansökan om och förordnande av en boutredningsman sker hos den tingsrätt där den döde var folkbokförd den 1 november föregående år. En boutredningsman är en särskild person som ska förvalta dödsboet istället för dödsbodelägarna. Innebörden av att en boutredningsman förordnas är att denna person tar hand om all egendomen som tillhör boet. Boutredningsmannen sköter om förvaltningen av denna och kan, med vissa undantag, ensam besluta om åtgärder som rör förvaltningen enligt 19 kap 11 § ÄB. Boutredningsmannens åtgärder går ut på att avveckla dödsboet. Så snart dödsboet har beretts för bodelning och/eller arvskifte ska boutredningsmannen anmäla detta till dödsbodelägarna enligt 19 kap 15 § ÄB. Om dödsbodelägarna inte kan enas om hur egendomen ska fördelas kan boutredningsmannen förrätta om ett tvångsskifte.
Dödsboet finns kvar till dess att boet är skiftat, dvs när den avlidnes tillgångar har fördelats mellan dödsbodelägarna. Arvskiftet ska som utgångspunkt förrättas av dödsbodelägarna, se 23 kap 1 § ÄB. Dödsbodelägarna ska vid arvsskiftet komma överens om hur arvets ska fördelas. Om dödsbodelägarna inte kan komma överens om hur arvets ska skiftas kan rätten på begäran av en dödsbodelägare utse någon att vara en skiftesman, se 23 kap 5 § ÄB. Finns det redan en boutredningsman blir denne automatiskt även skiftesman. Skiftesmannen ska värdera och fördela arvet.
Själva förvaltningen av dödsboet ska vara inriktat på att utreda och avveckla boet. Det finns dock ingen generell tid inom vilket ett dödsbo ska vara avvecklas. Ett dödsbo kan, om ett arvskifte inte sker, i princip finnas kvar i stort sett hur länge som helst. Angående jordbruksfastigheter, eller rättare sagt fast egendom som är taxerad som lantbruksenhet, ska dödsboet ha avvecklat fastighetsinnehavet senast fyra år efter att dödsfallet inträffade, se 18 kap 7 § ÄB. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och har tillsyn över att dödsboet avvecklas inom föreskriven tid. Länsstyrelsen kan vid vite förelägga dödsboet att fullgöra sin skyldighet.
Sammanfattning och rekommendation
Det finns som sagt ingen generell regel om när en bodelning ska vara avslutad. Det undantag som kan vara aktuellt i ditt fall är undantaget som gäller för jordbruksfastigheter. Om fastigheten är taxerad som en lantbruksenhet kan du med hjälp av undantaget beträffande jordbruksfastigheter få till stånd en avveckling av fastighetsinnehavet inom fyra år efter din mors bortgång. En god rekommendation är att ansöka hos tingsrätten om att rätten ska förordna en boutredningsman. Detta för att undvika konflikter samt för att få hjälp med att upprätta en bouppteckning och även skifta arvet mellan er dödsbodelägare. En ansökan ska skickas till den tingsrätt för den ort där den avlidne var folkbokförd den 1 november föregående år. Ansökningsavgiften är 900 kr.
Är ni i behov av ytterligare juridisk hjälp i samband med förvaltningen samt avvecklingen av dödsboet är ni varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist. De har erfarenhet av såväl bouppteckning, dödsboförvaltning som arvskifte.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Vänliga hälsningar,
Sofia
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.