Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Fråga om att klandra arvskifte med grund i förskott på arv

Hej. Min och min brors mamma gick bort för 11 år sedan och hon var omgift med en man som har 3 barn. Det finns inga gemensamma barn. Det gjordes en bouppteckning med uträkning av hur stor del av det gemensamma som var vår mammas. Vi visste att vår mamma skulle gå bort då hon var sjuk och hon bad oss att vi inte skulle begära ut vårt arv direkt utan låta hennes nye man "sitta i orubbat bo" eller ärva med förfoganderätt som det heter i testamentet och vi följde vår mammas önskan om detta. Hennes nye man bodde kvar i huset i nästan exakt 4 år och det såldes för 1,3 miljoner mer än vad det värderats till i bouppteckningen. Mannen gick bort för 2 år sedan och bouppteckningen gjordes under månaderna efter och sedan har det tagit tid för arvskiftet, som blev klart nyligen. Fördelningen är procentuellt enligt beräkningen i bouppteckningen efter vår mamma men när jag och min bror räknar på vad som fanns när vår mamma gick bort, vad mannen hade för pension och vinsten när huset såldes med avdrag för genomsnittliga levnadskostnader får vi fram att det förbrukats en väldigt stor summa pengar, det handlar om mellan drygt 1 till ca 1,8 miljoner beroende på hur man räknar. Vi vet att mannen rest mycket med sina barn, deras respektive och ibland även deras barn och om det är som vi misstänker att han har betalat resorna skall ju detta ses som ett förskott på arv. Vi missade dock att ta upp detta under bouppteckningen då vi inte hade allt helt klart för oss då. Juristen som gjorde bouppteckningen frågade om barnen fått några gåvor vilket de svarade nej på, så klart. Eftersom vi tvivlar på att vi kan få till en överenskommelse med mannens barn undrar jag vad vi egentligen har för rättigheter och möjligheter att få till en eventuell justering av arvskiftet nu när det gått så långt i processen? Vi vet att vi skulle kunna be att få en skiftesman tillsatt hos Tingsrätten eller anlita en annan jurist men frågan är om vi "har tillräckligt på fötterna" för att det ska vara värt att göra det. Tack på förhand.

Rådgivarens svar

2022-09-16

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag förstår situationen som följande:

När er mor avled valde ni att avstå från arvet till förmån för den efterlevande maken som sedermera har spenderat enorma summor pengar på sina egna särkullbarn. Ni anser att detta är förskott på arv och undrar vad ni kan göra åt detta då ni godkänt bouppteckningen.

Detta är en rätt så svår fråga att besvara utan att vara insatt i alla detaljer, men jag ska besvara översiktligt vad som gäller vid förskott på arv och vad man kan göra om man tvistar vid arvskifte.

Förskott på arv

Förskott på arv finns det regler om i 6 kapitlet ärvdabalken (1958:637) (förkortas till ÄB). Vad som gäller är att vad en arvtagare fått under sin livstid ska räknas som förskott på arv, om inte annat föreskrivits eller måste antas ha varit avsett (6 kapitlet 1 § ÄB). Detta räknas alltså bort från det arv man annars skulle få.

Minskning av egendom

Enligt 3 kapitlet 3 § ÄB gäller att om en efterlevande make utan tillbörlig hänsyn till den avlidnes arvingar har orsakat en väsentlig minskning av sin egendom så ska de förlorande arvingarna få ut sin extra andel ur dödsboet som annars gått förlorad. En väsentlig minskning är ungefär ¼-del av det den efterlevande fick med fri förfoganderätt.

Tvist vid arvskifte

Är man inte nöjd med arvskiftet kan man klandra (överklaga) det enligt 23 kapitlet 5 § ÄB. Detta måste göras inom fyra veckor från det att arvskiftet godkänts. Överklagandet görs till en allmän domstol.

Ditt fall

Jag kan inte bedöma ditt fall, då jag inte har möjlighet att sätta mig in i alla detaljer. Av det du skrivit skulle jag dock säga att ni ”har på fötterna” tillräckligt för att klandra ett arvskifte. Om inte förskott på arv kan användas kan åtminstone regeln om väsentlig minskning av egendom användas, förutsatt att det är en sådan stor minskning. Jag kan dock inte säga något säkert.

Rekommendation

Min starka rekommendation är därför att ni talar med en jurist här på Familjens Jurist som då kan göra en mer ingående undersökning av fallet och då komma med ett mer bestämt utlåtande.

Hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor!

Med vänlig hälsning,

Kevin Torssell

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.