Min fråga är följande:
Min mamma kommer att sälja sin fastighet till min son inom en snar framtid. När jag och mina halvbröder är överens om priset, ska vi träffa e jurist. (Mamma är väldigt glömsk men är alltid med på att sälja mot att hon får bo kvar så länge hon lever). Därav är det jag och mina två halvbröder på mammas sida som sköter försäljningen. Min far dog för snart för 17 år sedan och eftersom mamma lever har jag inte fått ut mitt fadersarv. När nu en försäljning ska ske, kanske det vore bäst att hon ger bort en stor del av köpesumman som gåva till mig och mina halvbröder för att slippa skatta på pengarna? Men å andra sidan delas den gåvan till mig och mina halvbröder lika, vilket gör att jag mister mitt fadersarv som jag annars skulle få efter mammas död. (Mamma är 89 år). Jag vet inte vad som är bäst för mig, jag vill inte hamna i konflikt med mina bröder, samtidigt vill jag ha det jag har rätt till. Hur råder ni att jag ska göra och är bäst för mig?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på JuridikTillAlla med din frågeställning!
Som jag förstår din fråga ska din mamma sälja sin fastighet, varpå förslaget uppkommit att hon ska ge de pengar som hon erhåller i köpeskilling till dig respektive dina halvsyskon så att ni kan undkomma vinstskatt för försäljningen.
För det första kommer inte det upplägget som du beskriver att medföra några skattemässiga fördelar över huvud taget. Din mor måste skatta för försäljningen av fastigheten eftersom att hon mottar betalning för denna (förutsatt att det inte är en förlustförsäljning). Det som skulle hända om ni gjorde det du skriver är att ni syskon visserligen skulle få penninggåvan från er mor skattefritt, men er mor skulle sedan få en potentiellt stor skatteskuld för försäljningen.
Jag råder er att inte genomföra något sådant upplägg som du beskrivit. Istället bör ni betala den vinstskatt som uppkommer efter försäljningen. Sedan kan jag tycka att det är mest rättvist om du får ut hela din del av arvet du har rätt till (dvs. både din fars och din mors del), och inte bara 1/3 av din mors tillgångar.
Om din mor insisterar att ni ska dela upp hennes tillgångar innan hennes bortgång, bör ni åtminstone räkna ut hur fördelningen ska gå till så att ett rättvist resultat gentemot dig kan uppnås. Delningen blir inte strikt 1/3 var, utan beroende på hur stort ditt arv från din far är kan du i bästa fall ha rätt till mycket mer än 1/3. Exakt hur mycket mer du har rätt till kan jag inte svara på, det beror på hur stor andel av dödsboet efter din far som du är efterarvinge till.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar är du välkommen att återkomma till oss. För det fall du känner att du gärna skulle ha hjälp av en erfaren jurist kan sådan erbjudas via Familjens jurist i denna LÄNK. Familjens jurist har kompetenta och erfarna jurister inom dessa områden som din fråga berör, tveka inte att boka tid för att bena ut din situation på ett tillfredställande sätt.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.