Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Gäller en fullmakt efter att fullmaktsgivaren avlider?

Hej,
Min make och jag tecknade 2014 generella fullmakter. Jag har nu hört att det finns något som heter Framtidsfullmakt. Gäller våra generella fullmakter även efter att en av oss avlidit?

Rådgivarens svar

2020-07-13

Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen! 

Inledningsvis kommer jag kortfattat redogöra för fullmaktsinstitutet och framtidsfullmakter, för att därefter besvara din fråga.

 

Allmänt om fullmakter 

En fullmakt kan ges för att låta en annan person (fullmäktigen) företa rättshandlingar såsom att ingå avtal i fullmaktsgivarens namn, inom de gränserna fullmakten ställer upp (Avtalslagen 10 §)

 

Framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt kan ges åt en eller flera personer för att företräda dina ekonomiska och personliga angelägenheter när du inte längre har förmåga att ta hand om dem (Framtidsfullmaktslagen 1–2 §§). Skillnaden mellan en fullmakt och en framtidsfullmakt är således att den senare börjar gälla först när fullmaktsgivaren varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att ta hand om de angelägenheter som fullmakten avser (Framtidsfullmaktslagen 1, 9 §§)

 

Fullmaktens giltighet vid dödsfall 

I svensk rätt är huvudregeln att en fullmakt fortsätter vara giltig även efter fullmaktsgivarens död (Avtalslagen 21 §).Skälet till detta är att fullmäktigen skall kunna slutföra påbörjade affärer och tillvarata den avlidnes rättsägare. I fullmakten kan dock föreskrivas att den skall upphöra att gälla om fullmaktsgivaren avlider.

 

Av lagen framgår även att särskilda omständigheter kan medföra att fullmakten helt eller delvis upphör att gälla. Sådana omständigheter kan röra sig om situationer där förutsättningarna för fullmakten upphör att existera till följd av dödsfallet, som exempel har bland annat angivits att införskaffa en bostad. 

 

Vad innebär det för dig 

De fullmakter du och din make har tecknat gäller även efter den enas död, under förutsättning att det inte föreligger sådana särskilda omständigheter som medför att fullmakten ska upphöra att gälla. För rättshandlingar som syftar till att slutföra den avlidnes affärer och liknande bör sådana omständigheter inte föreligga, men köp av personlig egendom som inte kan antas ha ett syfte för den avlidne fullmaktsgivaren kan medföra att delar av eller hela fullmakten upphör att gälla.

 

Jag hoppas du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig till oss på nytt om du har andra frågor eller funderingar. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.