Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Går det att utföra en bouppteckning själv?

Hej! Min far har gått bort. Det enda han ägde är en andel i den bostadsrättslägenhet där han står som ägare på 33%. Min mor äger 33% och jag äger resterande 33% i denna bostadsrätt. Några andra ägor, tillgångar, skulder, försäkringar osv. finns inte. Min mor har ärvt/ska ärva min fars 33% och ska därmed äga 66% och jag har kvar mina 33%. Hur gör man enklast en bouppteckning för detta eller finns det en annan väg? Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2022-11-03

Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt för din fråga och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga hittar vi i Ärvdabalken (ÄB).

Att utföra en bouppteckning

Utgångspunkten är att en bouppteckning ska förrättas senast tre månader efter dödsfallet, det går dock att ansöka om förlängd tid hos Skatteverket med hänsyn till dödsboets beskaffenhet eller av andra själ, 20 kap. 1§ ÄB. Det går att utföra en bouppteckning privat, men det kan ibland vara svårt. Därmed kan det vara lättare att anlita en jurist som är erfaren inom området. Alternativt kan man även ansöka boutredningsman hos tingsrätten som förvaltar dödsboet och genomför bouppteckningen åt en, ÄB 19 kap. 1§.

Utföra bouppteckning privat

Väljer man att utföra bouppteckning själv bör det göras av den efterlevande som bäst känner till dödsboets egendom. Han eller hon utses då till bouppgivare. Notera att värderingen av egendom i regel sker utifrån marknadsvärdet, alltså det nuvarande värdet på marknaden, men det finns även undantag. Bouppgivaren måste utse två utomstående förrättningsmän som kan intyga på att bouppgivaren har angett rätt uppgifter om tillgångar, skulder, m.m. i bouppteckningen. Förrättningsmännen måste vara två personer som inte på grund av lag eller testamente har rätt att ärva den avlidne.

Inom tre månaders perioden måste det hållas en bouppteckningsförrättning ditt alla dödsbodelägare och förrättningsmän ska kallas. Bouppgivaren och minst en av förrättningsmännen måste närvara vid denna. De övriga dödsbodelägarna väljer själva om de ska närvara. Under bouppteckningsförrättningen ska bouppgivaren sammanställa dödsboets tillgångar och skulder som sedan ska dokumentet signeras av dödsbodelägarna och förrättningsmännen. Det ska även tillfogas vissa handlingar till bouppteckningen. Bland handlingarna ska bouppteckningen i original och styrkt kopia finnas med. Utöver dessa ska även bestyrkta kopior eller original av testamenten, arvsavståenden, kallelsebevis, m.m. bifogas. Om fullmakt finns ska även denna bifogas i original till bouppteckningen, se 20 kap ÄB.

När bouppteckningen är klar ska den och samtliga handlingar skickas till Skatteverket inom fyra månader. När Skatteverket väl har godkänt bouppteckningen får den som har lämnat in ansökan tillbaka originalet och bouppteckningen är därmed avslutad.

Din situation och rekommendation

Ni kan genomföra en bouppteckning själva med hjälp av Skatteverkets vägledande dokument och bilagor. Ibland kan det däremot bli svårt att veta hur man ska värdera vissa tillgångar och det är lätt att det kan bli fel i bouppteckningen. Om ni vill få till en bouppteckning på ett enkelt sätt rekommenderar jag starkt att ni vänder er till en av våra jurister på Familjens Jurist som kan assistera er i ert ärende med bouppteckningen.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister och få vidare rådgivning angående din fråga.

Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.