Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Går testamente före efterarv?

Hej! Min moster dog 2014, hennes man 2021. De hade inga barn. Deras tillgångar har sedan 2014 minskat rejält trots 2 fastigheter som sålts för några år sedan till mannens syskonbarn. Det finns testamente från honom som visar att hans syskonbarn ärver. Moster hade flera syskon, 1 helsyster (min mor) samt 2 halvsyskon, så vi barn till dem har väl efterarv? Går efterarv före testamentet eller tvärtom? Mosters tillgångar har ju krympt rejält.

Rådgivarens svar

2022-03-08

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Vid besvarandet av din fråga kommer jag att redogöra för de regler som finns i ärvdabalken (ÄB) samt Äktenskapsbalken beträffande testamente och arv.

 

Regler om arv

Bestämmelser om arv finns i ärvdabalken. De personer som har möjlighet att ärva, och ibland rätt till del av arv, framgår av den legala arvsordningen i 2 kap. ÄB.

 

Arvsklasser

Släktingar delas in i olika arvsklasser. Det innebär att barn i första hand ärver sina föräldrar. Eftersom din moster inte har några barn är grundregeln att arvsrätten går vidare till nästa arvsklass. I den arvsklassen finns den avlidne personens föräldrar och deras barn, alltså din mosters syskon. Att dessa har rätt att ärva framgår av 2 kap. 2 § ÄB. Arvet ska dela lika mellan din mosters syskon. Har syskonet/syskonen dött så träder barnen in i deras ställe. Finns det halvsyskon efter arvlåtaren, tar de tillsammans med helsyskon eller deras avkomlingar del i lott, som skulle ha tillfallit deras förälder (2 kap. 2 § 3st. ÄB).

 

Efterarv

När det finns legala efterarvingar begränsas den efterlevande makens arvsrätt av reglerna om efterarv. Detta innebär att den efterlevande maken förfogar över egendomen med fri förfoganderätt. Det är inte tillåtet att skänka bort en stor del av arvet i gåva, se 3 kap. 3 § ÄB. Vidare är det inte tillåtet att testamentera bort egendomen enligt 3 kap. 2 § ÄB.  Anledningen till dessa regler är att arvet efter den först avlidne ska fördelas till dennes arvingar när personen som ärvt med fri förfoganderätt går bort.

Efterarvet kan både minska och öka i samband med den fria förfoganderätten.

Testamente

I det fall legala efterarvingar finns kan inte en efterlevande make/maka testamentera bort sitt arv, som den förfogar över med fri förfoganderätt, 3 kap. 2 § ÄB.

Hur arvet går till samt er situation

En bodelning ska ske innan arvet kan fördelas enligt reglerna i ärvdabalken. Bodelningen innebär att din mosters och hennes mans egendom ska läggas samman för att delas i hälften efter avdragna skulder. Den ena delen tillfaller din mosters man och den andra delen utgör din mosters kvarlåtenskap (11 kap. 2-3 §§ Äktenskapsbalken).

Din/Er rätt till arv kvarstår när maken till din moster ärver. Detta innebär att din mosters man inte kan testamentera bort er rätt och att ni har rätt till efterarv när maken dött. Detta efterarv utgör den andel kvarlåtenskap maken fick av din moster, vilket ofta är hälften (3 kap. 1-2 §§ ÄB).

En gåva av en/flera fastigheter kan ses som förskott på arv, om det inte specifikt i gåvobrevet stipulerats att så inte ska vara fallet (6 kap. 1 § ÄB). Ett köp till marknadspris kan däremot inte anses vara ett förskott.

Sammanfattningsvis har makens syskonbarn rätt till efterarv efter hans andel (sannolikt hälften), medan ni har rätt till efterarv av er moster (sannolikt hälften av det som är kvar). Ett testamente upprättat av maken som gäller mosterns arv samt då ert efterarv bör ej vara giltigt med tanke på att det inte är möjligt att testamentera bort er rätt till efterarv.

 

Hoppas svaret har gett någorlunda klarhet i era funderingar. Ni är välkomna att höra av er igen till Fråga Juristen eller ta hjälp utav en av Familjens Jurists kunniga jurister.

 

Med Vänlig Hälsning,

Wilma Tukonen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.