Min avlidne make har två särkullbarn. (Jag har inga barn). Vi ägde gemensamt en bostadsrätt (50/50) och dessutom äger jag en aktieportfölj värd cirka 4 miljoner kronor. Det finns inget testamente och vi har inget äktenskapsförord.
Eftersom jag är den rikaste parten så funderar jag på att begära att få behålla mitt giftorättsgods vid bodelningen. Aktieportföljen har jag fått i gåva av min make. Han skrev över den på mig för tio år sedan. Vi var hos en advokat och upprättade ett gåvobrev men gåvan är inte registrerad hos skatteverket och det står inte att gåvan ska vara min enskilda egendom. Dock var syftet med gåvan inte att reducera hans barns arv.
Jag undrar vad som händer om särkullbarnen ifrågasätter gåvans giltighet. Om det blir en tvist som de vinner och resultatet blir att gåvan anses ogiltig - betyder det då att värdet av aktieportföljen återförs till dödsboet och ingår i det gemensamma giftorättsgodset av vilket de ärver hälften. Eller ärver barnen då värdet av hela aktieportföljen?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer jag att redogöra för när en gåva av aktier är gällande mellan makar. Därefter kommer jag att redogöra för den efterlevande makens rätt att begära att vardera sidan som sin andel behåller sitt giftorättsgods vid bodelning. Slutligen kommer jag att redogöra för min sammanfattande bedömning i din situation.
Vad krävs för att gåva av aktier mellan makar ska vara gällande?
Aktier är lös egendom. Vid gåva av lös egendom krävs det inte att ett gåvobrev upprättas, även om det kan vara till fördel ur bevishänseende. Det finns emellertid vissa krav som måste vara uppfyllda för att det ska anses vara en gåva. För att en gåva ska föreligga ska tre kriterier vara uppfyllda:
Vad gäller en gåva mellan makar är den gällande mellan dem, om vad som gäller för fullbordande av gåva i allmänhet har iakttagits. Det framgår av äktenskapsbalken 8 kap. 1 §. Gåvan blir bindande mellan makarna när den fullbordats, och därmed när den överlämnats till mottagande make eller när gåvan registrerats av Skatteverket.
Rätten för efterlevande make att vardera sidan behåller sitt giftorättsgods
Enligt äktenskapsbalken 12 kap. 2 § ska vid bodelning med anledning av en makes död, om den efterlevande maken begär det, vardera sidan som sin andel behålla sitt giftorättsgods. Regeln är utformad som en ovillkorlig rätt för den efterlevande maken att behålla sitt giftorättsgods som sin andel vid bodelningen. En begäran görs senast vid bodelningstillfället och medför att någon delning mellan makarna inte ska ske. Genom att påkalla jämkning kan den efterlevande maken skydda sin egendom mot den avlidne makens särkullbarn och testamentstagare.
Din situation
Sammanfattningsvis är min bedömning i din situation följande. Min tolkning är att gåvan av aktierna byggde på frivillighet, med en gåvoavsikt och att det skedde en förmögenhetsöverföring mellan er. Enligt min bedömning är därmed gåvan gällande. Den utgör därmed giftorättsgods, och ska enligt huvudregeln ingå i vid bodelningen mellan er. Det skulle innebära att aktierna ingår i den egendomsmassa som delas lika vid bodelningen. Efterlevande make har emellertid rätt att begära att vardera sidan ska behålla sitt giftorättsgods, vilket gör att du i så fall har rätt att behålla aktierna.
Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Den situation du beskriver är tämligen komplicerad, och för att få en helt säker bedömning i din situation rekommenderar jag dig att ta hjälp av en av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.