Hej! Min pappa äger en fastighet han vill ge mig som en gåva i samband med hans död. Han har skrivit ett gåvobrev där det står att gåvan INTE skall anses som förskott på arvet. Ett gåvobrev skall ju undertecknas av mig som gåvomottagare, när skall jag underteckna detta gåvobrev. Nu då pappa lever eller efter hans död då jag fått gåvan? Min syster är död sedan några år. Hennes två vuxna barn, A och B ärver då hennes del av pappas arv, dvs deras arvslott är 25% vardera. Deras laglott borde då vara 12,5 % vardera. Pappas fastighet är värderat till ca. 3.000.000. Kan pappa ge huset till mig som gåva i samband med hans död? Pappa äger inget större av värde förutom fastigheten. Han äger en bil samt lösöre. Vi kan höfta på att arvet då blir ca. 150.000kr. Hur blir det då? Ärver jag 50% av 150.000kr och döttrarna A och B 25% vardera. Blir A och B:s vardera laglott 12,5 % av 150.000kr? Vid försäljning av fastigheten kommer jag öppna upp fonder till A och B:s barn, dvs pappas barnbarnsbarn. Allt enligt pappas önskan. Måste jag då betala gåvoskatt för att jag öppnar upp fonder i barnens namn?
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om gåva, testamente och arvsrätt. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i jordabalken (JB) och i ärvdabalken (ÄB). Sedan kommer jag att förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Gåva eller testamente?
Testamenten är den enda tillåtna formen för en rättshandling vari en person kan förordna om sin kvarlåtenskap. Det är inte giltigt att upprätta en gåva som inte kan göras gällande under givarens livstid. Om ett sådant förordnande önskas måste personen upprätta ett formenligt testamente (17 kap. 3 § ÄB).
Vid en gåva av en fastighet måste det upprättas ett gåvobrev. Gåvobrevet ska vara skriftligt, underskrivet av alla parter, innehålla en överlåtelseförklaring samt datum. Det ska dessutom framgå vilken fastighet som avses. Gåvobrevet måste även bevittnas för att den nye ägaren ska kunna ansöka om lagfart (se vidare i 4 kap. 1 och 29 §§ JB). Även eventuella gåvovillkor ska anges i gåvobrevet. Gåvogivaren kan bland annat föreskriva att gåvan inte ska räknas som förskott på arv.
Ett testamente ska upprättas skriftligen med två vittnen. I samtidig närvaro ska vittnena bevittna arvlåtarens underskrift eller vidkännandet av underskriften. Vittnena ska med sina namn bestyrka testamentet. Det finns även ett krav på att vittnena ska ha kännedom om att det är ett testamente de bevittnar (10 kap. 1 § ÄB).
Hur beräknas laglott och arvslott?
Den avlidnes närmaste arvingar är dennes avkomlingar, bröstarvingar. Det är dessa som först ärver. Varje barn tar lika lott. Om ett barn har avlidit före arvlåtaren så träder dennes barn, den avlidnes barnbarn, i sin förälders ställe. Varje gren tar lika lott. Detta innebär att om det finns två barn och det ena barnet har avlidit innan arvlåtaren så träder dennes barn i sin förälders ställe. Om det avlidna barnet har två barn så får de dela på sin förälders del av arvet. Således får det levande barnet halva arvet medan barnbarnen får den andra halvan, en fjärdedel var. Detta utgör arvingarnas arvslotter och gäller så länge det inte finns exempelvis ett testamente (2 kap. 1 § ÄB).
Genom testamente kan en arvinges arv minskas till dennes laglott. Laglotten utgör hälften av arvslotten (7 kap. 1 § ÄB). Enligt exemplet ovan så skulle barnbarnens andelar kunna begränsas till en åttondel var av kvarlåtenskapen.
Förskott på arv, det förstärkta laglottsskyddet eller jämkning av testamente?
Det en bröstarvinge fått i gåva under arvlåtarens livstid presumeras utgöra förskott på arv. Detta gäller dock inte om annat har föreskrivit eller utifrån omständigheterna måste ha varit avsett (6 kap. 1 § ÄB).
Det arvlåtaren givit bort under sin livstid kan vara att likställa med ett testamente. Om gåvan då inskränker på en bröstarvinges laglott kan gåvomottagaren bli återbäringsskyldig. Det förstärkta laglottsskyddet blir aktuellt om gåvogivaren vid gåvotillfället var nära döden eller trodde sig vara nära döden alternativt behållit den huvudsakliga nyttan av egendomen. Vid beräkningen av laglotten läggs värdet av gåvan till kvarlåtenskapen (7 kap. 4 § ÄB).
Om den avlidne istället överlåtit egendomen i fråga genom testamente och detta testamente inskränker en bröstarvinges laglott kan denne begära att få testamentet jämkat för att få ut sin laglott (7 kap. 3 § ÄB).
Gåvoskatt?
Förvärv genom arv, testamente och gåva är skattefria (8 kap. 2 § inkomstskattelagen).
Din situation
Det är inte möjligt att upprätta ett avtal, exempelvis ett gåvobrev, som i huvudsak får verkan efter arvlåtarens död. Då måste ett testamente upprättas. Testamenten är den enda godkända rättshandling varigenom en arvlåtare kan förfoga över sin kvarlåtenskap. För att gåvan av fastigheten ska vara giltig måste den således kunna göras gällande under din fars livstid. Således kan ni välja att genomföra gåvan nu, vänta med att ge gåvan och/eller att din far istället upprättar ett testamente vari han förordnar dig fastigheten. Det är möjligt att i ett gåvobrev föreskriva att gåvan inte ska avräknas som förskott på arv.
Som du anger så är din arvslott hälften av kvarlåtenskapen och barnbarnens arvslotter är en fjärdedel var. Således är deras laglotter hälften av detta, alltså en åttondel var.
Om din far ger dig fastigheten i gåva kan detta få arvsrättsliga konsekvenser. Om gåvan är att likställa med ett testamente, för att din far exempelvis vid gåvotillfället var nära döden eller behållit nytta av fastigheten, kan det förstärkta laglottsskyddet aktualiseras. Om då barnbarnens laglotter inskränks kan du bli återbäringsskyldig. För att beräkna detta så läggs gåvans värde till din fars kvarlåtenskap och sedan beräknas barnbarnens laglotter. Får du istället fastigheten i testamente så kan barnbarnen jämka testamentet för att få ut sina laglotter.
Det finns ingen gåvoskatt i Sverige men det förekommer bland annat skatt på eventuell vinst på aktier i inkomstslaget kapital.
Sammanfattning och rekommendation
Antigen kan din far ge dig fastigheten i gåva under sin livstid eller genom ett testamente. Att du får fastigheten i gåva eller testamente kan få arvsrättsliga konsekvenser. Du kan bli återbäringsskyldig om det förstärkta laglottsskyddet aktualiseras. Om du får fastigheten genom ett testamente kan testamentet jämkas för att barnbarnen ska kunna få ut sina laglotter.
Jag rekommenderar att du pratar med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och ge dig rådgivning utifrån det. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten, där kan ni bland annat upprätta gåvobrev och testamente!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.