Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Gåvor innan dödsfall

Jag och mina bröder är arvingar efter vår mormor eftersom vår mamma dog för många år sedan. Vi har inte fått någon delaktighet eller frågan om att vilja ha något efter henne. Min mormors bohag har delats upp mellan flera (även inte arvsberättigade) men då ej tillfrågat alla arvingar. Efter hennes död har det framkommit att smycken, saker och kläder även delats ut till de som ej har rätten i första hand.

Har man rätt att dela upp ett boende och saker utan alla arvingars medverkan eller tillåtelse?

Får det gå till så här eller vem kontaktar man?

Rådgivarens svar

2022-08-03

Inledning

Din fråga rör arvsrätt vilket regleras i ärvdabalken. Arvet av den avlidne ska fördelas på bröstarvingarna, dvs. din mormors barn. Om något av barnen har avlidit så får det avlidna barnets egna barn dela på förälderns lott, 2 kap. 1 § ärvdabalken. Det innebär alltså att ni får ärva den del i boet som din mamma skulle ha haft rätt till som bröstarvingar.

Laglott

Kvarlåtenskapen är det som lämnas efter den avlidne. Av denna är utgör 50% bröstarvingarnas laglott. Resterande arv plus laglotten utgör den totala arvslotten, 7 kap. 1 § ärvdabalken. Bröstarvingar har alltid rätt till sin laglott.

Förskott på arv

I din fråga tolkar jag det som att saker har delats ut till både bröstarvingar och andra. Vad de gäller gåvor som givits till bröstarvingar aktualiseras reglerna om förskott på arv i 6 kap. ärvdabalken. Gåvor som den avlidne föräldern har gett sina barn under sin livstid ska ses som ett förskott på arv, om inte annat har föreskrivits eller med hänsyn till omständigheterna måste antas ha varit avsett, 6 kap. 1 § ärvdabalken.

Om förskott givits ska bestämmande av arvslotternas storlek, kvarlåtenskapen före delningen ökas med förskottets värde. Om gåvans värde ryms inom arvslotten avräknas gåvans värde från dennes arvslott. Om gåvans värde överstiger bröstarvingens arvslott behöver bröstarvingen endast återbetala det till dödsboet om det kränker övriga bröstarvingars laglott, 6 kap. 4 § ärvdabalken och 6 kap. 5 § ärvdabalken.

Det förstärkta laglottsskyddet

Vad det gäller gåvor som givits till utomstående aktualiseras regler om det förstärka laglottsskyddet. Dessa regler kan aktualiseras ifall den avlidne kort tid innan sin död skänkt bort en gåva. Gåvan anses då vara att likställa med testamente. Därför ska den avlidnes kvarlåtenskap räknas som om gåvan inte givits. Värdet på gåvan tas alltså med i vid bouppteckningen när man beräknar den avlidnes tillgångar. Detta betyder att värdet på den avlidnes kvarlåtenskap kommer öka och därmed också storleken på bröstarvingarnas laglott.

Om det inte finns tillräckligt mycket pengar kvar av den avlidnes kvarlåtenskap för att bröstarvingarnas laglott ska kunna betalas ut så ska gåvan antingen gå åter, eller, om detta inte är möjligt, en återbetalning av motsvarande belopp ske, 7 kap. 4 § 1 st. ärvdabalken. För att återbärning ska ske måste dock bröstarvingen väcka talan om detta inom ett år från bouppteckningen 7 kap. 4 § 2 st. ärvdabalken.

I ditt fall

Din mormors kvarlåtenskap ska delas upp mellan er bröstarvingar, alltså hennes barn som är vid livet eller om barnen avlidit barnbarnen. De smycken, kläder, saker och delar av bohaget som givits innan din mormors död ska räknas med vid beräkning av kvarlåtenskapen. Detta görs med hänsyn till det förstärkta laglottsskyddet i 7 kap. 4 § ärvdabalken samt reglerna om förskott på arv 6 kap 5 § ärvdabalken.

Om sedan inte er laglott täcks kan ni väcka talan inom ett år från bouppteckningen och då kan gåvorna/värdet på gåvorna behöva gå åter till kvarlåtenskapen.

För hjälp med bouppteckning eller hjälp att väcka talan hänvisar jag till våra mycket kompetenta och duktiga jurister, du kan boka en tid hos Familjens Jurist här.

Hoppas du fått den hjälp och vägledning du behövde! 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.