Jag och min hustru äger en fastighet gemensamt och står båda med 50% på lagfarten.
Vi har båda särkullsbarn.
Vi önskar att fastigheten vid hustruns dödsfall tillfaller hennes bröstarvingar.
Hur ordnar vi det enklast?
Äktenskapsförord där hustrun får fastigheten som enskild egendom? Behövs ny lagfart i så fall?
Testamente?
Andra alternativ?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Utgångspunkter
Varje familjerättslig faktor påverkar vilka alternativ ni har och vad som bäst lämpar sig. Jag utgår i mitt svar ifrån att:
Ni inte har några gemensamma barn
Ni avser att hela fastigheten och inte endast din frus andel
Er avsikt är att fastigheten ska tillfalla din frus barn. Även om hon går bort före dig
Det framgår inte om ni har några lån med säkerhet i fastigheten. Jag väljer att dela upp svaret nedan utifrån om ni gemensamt har lån och om ni inte har lån.
Bodelning och arv
När er fru går bort så kommer ni bodela all egendom som inte är enskild egendom. Det betyder att även om ni ordnar så att din fru står på hela fastigheten kommer du, i stora drag, tilldelas halva fastigheten ändå.
Även om ni är gifta så kommer ni inte ärva varandra. Särkullbarn ärver som huvudregel allt direkt.
Utan lån
Ni är inne på en lämplig lösning i er fråga. Om fastigheten är din frus enskilda egendom kommer den inte bodelas och hennes barn kommer därmed ärva allt direkt vid hennes bortgång. Hennes ägarandelar i fastigheten kan göras som enskild egendom genom äktenskapsförord. Du kan läsa mer om hur ni får hjälp att upprätta ett äktenskapsförord här.
För att hela fastigheten ska tillfalla hennes barn så måste ni skifta ägandet helt till henne. Det kan ni göra så som gåva. För gåvan upprättar ni ett gåvobrev och ni kan läsa mer här om hur ni kan få hjälp med den processen. Det är lite annorlunda när en gåva ges mellan makar rättsligt sätt och det kan ni läsa mer om på skatteverkets hemsida.
Gemensamma lån med säkerhet i fastigheten
Precis som ovan är lösningen att hela fastigheten skrivs över på din fru och görs till enskild egendom. Genom äktenskapsförord gör ni fastigheten till enskild egendom. Det som skiljer de nedanstående alternativen med de ovanstående är hur ni skiftar över fastighetens ägande till din fru.
Om din fru har möjlighet att ta över lånen så behöver ni utreda om överlåtelsen aktualiserar någon skatt.
Om det totala lånebeloppet är högre än taxeringsvärdet på fastigheten så kommer överlåtelse anses som ett köp och vinstskatt kan aktualiseras. Det kommer även aktualisera en stämpelskatt.
Om det totala lånebeloppet är lägre än 85 % av föregående års taxeringsvärde så utgår varken stämpelskatt eller vinstskatt.
Om det totala lånebeloppet hamnar mellan beloppet som utgör 85 % av föregående års taxeringsvärde och beloppet som utgör årets taxeringsvärde, då utgår bara stämpelskatt på överlåtelsen.
En länk till hur ni upprättar ett gåvobrev finns ovan men här har du läsa mer om att upprätta köpekontrakt.
En partiell bodelning under bestående äktenskap är fördelaktig om ni har lån i bostaden som din fru ska ta över. Även om lånen utgör ett högre belopp än taxeringsvärdet på fastigheten så aktualiseras ingen skatt. I en partiell bodelning kan ni skifta över såväl fastigheten som lånen på henne. Här kan ni läsa mer om hur ni kan få hjälp med en pertiell bodelning under bestående äktenskap.
Undantaget från dessa lösningar är testamente. Du kan skriva i ditt testamente att din frus barn ska erhålla din andel av fastigheten vid din bortgång. För att detta ska vara en lösning som fungerar krävs att din andel av fastigheten utgör maximalt hälften av din kvarlåtenskap. Med andra ord, när du går bort så får inte värdet på halva fastigheten (minus lån) utgöra mer än hälften av allt du lämnar efter dig. Detta med anledning av dina barns laglotter.
Har ni möjlighet att skriva ett testamente så är det en säkrare lösning för din del. Om du och din fru skulle gå skilda vägar innan hon går bort så har du fortfarande kvar halva fastigheten med detta alternativ.
Här kan du läsa mer om hur du får hjälp med att upprätta ett testamente.
Avslutande ord
Om någon av utgångspunkterna för mitt svar inte stämmer råder jag er att boka in en tid med en av våra jurister så kan de ta ett helhetsgrepp kring er familjerättsliga situation.
Jag har ovan länkat till de olika avtalen som aktualiseras för er. Om det känns svårt att själva avgöra vilket alternativ som ni ska gå vidare med rekommenderar jag er att boka in en timmes konsultation för att reda ut vilket alternativ som ni ska gå vidare med. Ni kan läsa mer och boka tid här.
Mvh,
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.