Hej! Min pappa har gått bort och vi har precis gjort bouppteckningen. Min fråga gäller kring en klaus i äktenskapsförordet han och hans fru har skrivit. Hon är inte min mamma vi är därav särkullbarn om det är relevant. I äktenskapsförordet så skrev dem att det inte längre skulle gälla vid dödsfall, utan enbart vid skilsmässa. Detta skrevs väldigt länge sedan och har enligt henne skrivits utav en advokat. Vid bouppteckningen påpekade juristen att detta inte gäller för att man inte kan skriva så i äktenskapsförord. Efter om och men är bouppteckningen godkänd men med meningen att denna klaus fanns i äktenskapsförordet och därav är pappas vilja tydlig (jag håller inte med). Det är även skrivet att äktenskapsförordet inte borde gälla på grund av detta. Hur funkar det? Stämmer det att äktenskapsförord inte kan skrivas med sådana klauser? Och om dem inte kan skrivas så, men parterna blev felinformerade under signering, finns det rätt att överklaga efter dödsfall? Tack på förhand!
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om giltighet av villkor i ett äktenskapsförords och hur denna noterats i en bouppteckning vid dödsfall. Jag kommer därför gå igenom de regler som blir aktuella i äktenskapsbalken (ÄktB) och ärvdabalken (ÄB). Därefter förklarar jag vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.
Vad makar kan avtala om genom äktenskapsförord
Genom ett äktenskapsförord kan makar eller blivande makar avtala om den äktenskapsrättsliga egendomsordningen (7:3 1 st. ÄktB). Med andra ord kan makarna genom äktenskapsförordet ändra egendomens karaktär. Egendom som tidigare varit giftorättsgods kan alltså ändras till att utgöra enskild egendom, vilken inte ingår när bodelning görs vid äktenskapets upplösning.
Ett äktenskapsförords giltighet förutsätter att det upprättas skriftligen, dateras, undertecknas av båda parterna och registreras hos Skatteverket (7:3 st. 2-3 ÄktB). Härigenom får äktenskapsförordet verkan, vilken enbart gäller mellan makarna och inte mot utomstående part.
Jämkning av villkor i äktenskapsförord
Ett villkor i ett äktenskapsförord kan jämkas eller lämnas utan avseende om det anses vara oskäligt enligt 12:3 ÄktB. En jämkning av villkor i ett äktenskapsförord kräver en helhetsbedömning. Sådan bedömning tar hänsyn till äktenskapets längd, makarnas ekonomiska förhållanden, förordets innehåll, senare inträffade förhållanden och omständigheter i övrigt (12:3 ÄktB, jfr m. NJA 1993 s. 583).
Utgångspunkten är att äktenskapsförord är ett uttryck för makarnas gemensamma vilja. En jämkning blir därför endast aktuell om det, i vart fall om oskäligheten beror på omständigheter som förelåg redan när det upprättades, i betydande grad missgynnar den ena maken. Dessutom bör jämkning endast ske om egendom i större omfattning har gjorts till enskild och detta leder till en påtaglig snedfördelning av makarnas samlade egendom. (NJA 1993 s. 583, prop. 1986/87:1 s. 192 f.).
Tilläggsbouppteckning
När en person dör ska ett dödsbo upprättas och boutredning göras. Sedan utredning om den dödes tillgångar och skulder gjorts ska en bouppteckning över bl.a. tillgångarna och skulderna upprättas. Bouppteckningen ska ske senast tre månader efter dödsfallet, om inte Skatteverket medger längre tid (20:1 ÄB). Av bouppteckningen ska bland annat framgå vilka tillgångar och skulder den döde hade vid dödsfallet (20:4 ÄB). Om det finns äktenskapsförord angående förmögenhetsordningen efter den döde, ska även det tas in i bouppteckningen eller bifogas i bestyrkt avskrift (20:5 ÄB). Om en ny tillgång eller skuld blir känd efter det att bouppteckning har gjorts, eller det upptäcks annan felaktighet i bouppteckningen, ska en tilläggsbouppteckning göras (20:10 ÄB).
Din situation och rekommendation
I din pappa och hans frus äktenskapsförord har ett villkor tagits in om att det inte gäller vid dödsfall, utan enbart skilsmässa. I ett äktenskapsförord kan makar endast avtala om den egendomens äktenskapsrättsliga karaktär (7:3 ÄktB). Genom äktenskapsförordet kan alltså makarna komma överens en viss tillgång utgör enskild egendom eller giftorättsgods.
Ett upprättat äktenskapsförord kan inte överklagas. Om villkoret i din pappa och hans fru skrivit i sitt äktenskapsförord anses oskäligt kan det dock jämkas eller lämnas utan avseende enligt 12:3 ÄktB. Denna jämkningsregel avser ge den ekonomiskt svagare parten ett skydd mot att stå helt egendomslös efter ett långvarigt äktenskap. Med andra ord tar oskälighetsbedömningen i 12:3 ÄktB sikte på makarnas egendomsförhållande. Om villkoret ska kunna jämkas enligt ÄktB måste villkoret innebära ett påtagligt missförhållande i värdet av makarnas olika egendom (NJA 1993 s. 583). I annat fall kan oskäliga avtalsvillkor möjligen jämkas enligt 36 § avtalslagen.
Bedömningen av äktenskapsförordet är oftast sträng, vilket motiveras av att makar ska kunna lita på att äktenskapsförordets innehåll håller sig (jfr. NJA 1993 s. 583). Som framgår av din fråga har därför äktenskapsförordet tagits med i bouppteckningen. Om det kan bevisas att villkoret gör äktenskapsförordets innehåll oskäligt, enligt antingen 12:3 ÄktB eller 36 § avtalslagen, bör även bouppteckning anses felaktig. I sådant fall ska en tilläggsbouppteckning göras (20:10 ÄB).
Min rekommendation är att ta kontakt med en jurist som kan göra en grundlig tolkning av villkoret i äktenskapsförordet. På detta vis kan du även få ett mer konkret svar på din fråga. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.