Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Har barnen rätt att få ut arv när ena föräldern avlider?

Hej, jag äger en fastighet som enskild egendom. Vi har ett testamente som anger att om jag avlider först ska våra barn få lika delar som enskild egendom. Om min man avlider, har barnen rätt till något arv av fastigheten eller kan jag bo kvar? Har de rätt att ta ut något arv över huvud taget innan jag avlider? Hälften av min mans arv? Tack på förhand

Rådgivarens svar

2022-10-08

Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Du anger inte uttryckligen om ni är gifta eller inte, men jag kommer delvist utgå från detta i mitt svar. Jag kommer att gå igenom relevanta bestämmelser i äktenskapsbalken (ÄktB) och i ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation samt avsluta med en rekommendation.

Vad ingår i kvarlåtenskapen?

Makars egendom ska fördelas mellan dem i en bodelning när äktenskapet upplöses (9 kap. 1 § ÄktB). Upplöses äktenskapet på grund av ena makens död så ska en bodelning genomföras innan arvet kan skiftas (23 kap. 1 § ÄB). I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods (10 kap. 1 § ÄktB). Giftorättsgods är all egendom som makarna äger och som inte är enskild egendom (7 kap. 1 § ÄktB). Således ingår en makes enskilda egendom inte i bodelningen. Från giftorättsgodset får makarna göra avdrag för vissa skulder (11 kap. 2 § ÄktB). Därefter läggs makarnas giftorättsgods samman och delas lika (11 kap. 3 § ÄktB). Detta utgör makarnas giftorättsandelar. Nästa steg är att fördela egendomen på makarnas lotter (11 kap. 7 § ÄktB). Överstiger en makes lott dennes andel ska maken kompensera den andra maken med annat giftorättsgods eller pengar (11 kap. 9 § ÄktB).

Vid en bodelning på grund av ena makens död kan den efterlevande maken begär att vardera part ska behålla sitt eget giftorättsgods. Det går också att begära att endast en andel av giftorättsgodset ska undanhållas bodelningen (12 kap. 2 § ÄktB). Det innebär att det i praktiken inte sker en bodelning och den avlidne makens dödsbo får endast den avlidnes giftorättsgods och eventuell enskild egendom.

Det den avlidne maken får genom bodelningen samt exempelvis dennes enskilda egendom är den avlidnes kvarlåtenskapen. Kvarlåtenskapen är det som ärvs av den avlidnes arvingar och eventuella testamentstagare.

Vem ärver och hur mycket?

Legala arvsordningen

När en person avlider är det dennes avkomlingar (bröstarvingar) som först har rätt till arv. Den avlidnes barn tar lika stor del av arvet (2 kap. 1 § ÄB). Detta innebär att om den avlidne hade exempelvis två barn så ärver barnen hälften var av kvarlåtenskapen. Dessa andelar utgör barnens arvslotter. Var den avlidne gift så ärver dock den efterlevande makens kvarlåtenskapen. Eventuella särkullbarn, icke gemensamma barn, har emellertid rätt till arv direkt (3 kap. 1 § ÄB). När den efterlevande maken dör har de gemensamma barnen, och eventuell särkullbarn som har avstått från sitt arv, rätt att få ut efterarv från den först avlidne maken (3 kap. 2 § ÄB). Viktigt att uppmärksamma är att sambor inte har någon arvsrätt.

Testamente

En bröstarvinges arv kan genom testamente begränsas till dennes laglott. Laglotten är hälften av arvslotten (7 kap. 1 § ÄB). Finns det exempelvis två barn är deras laglotter således en fjärdedel var av kvarlåtenskapen. Genom ett testamente kan även en efterlevande makes arv begränsas, med undantag för den så kallade basbeloppsregeln (se vidare i 3 kap. 1 § ÄB). Således kan en make ange att exempelvis de gemensamma barnen ska ärva direkt.

Din situation

Är ni gifta ska en bodelning ske innan arvet efter din man kan skiftas. I bodelningen ingår ert giftorättsgods. Är din fastighet enskild egendom ingår den således inte i bodelningen. Vad din make får i bodelningen och eventuell enskild egendom som han äger utgör hans kvarlåtenskap. Det är denna kvarlåtenskap som hans arvingar och eventuella testamentstagare ska ärva. Om du äger hela fastigheten och den är enskild egendom ingår den inte i bodelningen och blir heller inte del av din mans kvarlåtenskap. Således ärver inte barnen fastigheten av honom.

Din mans bröstarvingar är de som närmast har rätt till arv efter honom. Om det inte finns ett testamente som begränsar deras arvsrätt så har de rätt till hela din mans kvarlåtenskap. Är ni dock gifta och de är era gemensamma barn så ärver du framför barnen. De får således inte ut något arv vid din mans död utan får en rätt till efterarv när du dör. Det är endast särkullbarn som har rätt att få ut sitt arv direkt. Genom ett testamente kan dock din arvsrätt begränsas och barnen kan då få ut sitt arv direkt.

Är ni inte gifta så har barnen rätt till hela sin arvslott efter din man om han inte har upprättat ett testamente som anger att du ska ärva honom.

Sammanfattning och rekommendation

Utgör din fastighet enskild egendom ingår den inte i en eventuell bodelning och ingår därmed inte heller i din mans kvarlåtenskap. Således bör inte era barn kunna ärva fastigheten av din man. Om ni är gifta och är barnen gemensamma så har de som huvudregeln inte rätt att få ut sitt arv direkt. De får en efterrätt istället, vilket innebär att de ärver efter din man när du har avlidit. Genom ett testamente kan dock din arvsrätt begränsas, då kan barnen få ut sitt arv direkt. Är de särkullbarn har de också rätt att få ut sitt arv direkt. Likväl om ni inte är gifta och det inte finns ett testamente till förmån för dig.

Om du vill få mer ingående rådgivning rekommenderar jag att du pratar med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.