Hej!
Min sambo köpte ett hus som enskild egendom men vi bor där som sambo. Var sambo innan husköpet. Valet på enskild egendom pga historik med skilsmässa tidigare och tvingad husförsäljning. Betalar kostnader tillsammans. Hon har två döttrar och jag en dotter, inga gemensamma. Hur ser det ut vid ev dödsfall (sambon). Hur står jag i möjlighet att kunna bo kvar? Kan min sambo skriva ngt? Vi har inget samboavtal ännu.
Jag skulle ju vilja kunna bo kvar, antar att hennes barn ärver som bröstarvingar direkt. Jag kan väl då ta ett lån för att köpa huset och betala dem. Kan sambon skriva ngt för att begära att det ej blir marknadsvärde utan den faktiska summan som hon köpte huset inkl belåning?
Svar
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Enskild egendom
Att egendom är enskild innebär att den inte ska ingå i en framtida bodelning. Reglerna om enskild egendom finns i äktenskapsbalken (ÄktB). Enligt 7 kap. 3 § ÄktB kan egendom göras till enskild egendom genom äktenskapsförord. Det är enbart egendom som tillhör eller tillfaller maken som kan göras till dennes enskilda egendom.
Äktenskapsförord måste upprättas skriftligen, dateras och undertecknas av makarna. Det är möjligt att upprätta äktenskapsförord innan man gifter sig, men det blir då inte giltigt förrän äktenskapet ingås. Ett äktenskapsförord måste dessutom registreras hos Skatteverket för att bli giltigt.
Egendom kan också vara enskild på grund av att personen fått egendomen i gåva eller arv, där det angivits i gåvobrevet eller testamentet att egendomen ska vara enskild. Äktenskapsförord är dock det enda sättet att själv göra egendom till enskild.
Samboavtal
Samboavtal kan sägas vara sambors motsvarighet till äktenskapsförord. I en bodelning mellan sambor ingår enbart ”samboegendom”, dvs. bostad och bohag. Enligt 9 § sambolagen kan samborna genom samboavtal avtala att viss samboegendom inte ska ingå i bodelningen. Likt äktenskapsförord måste samboavtalet upprättas skriftligen och undertecknas av båda samborna.
Arv
Frågor som rör arv regleras i ärvdabalken (ÄB). Enligt 2 kap. 1 § ÄB är det bröstarvingarna som ärver, dvs. i första hand barnen till arvlåtaren (den som avlidit). En make till arvlåtaren har viss arvsrätt enligt 3 kap. 2 § ÄB. En sambo har dock ingen arvsrätt.
Bodelning
Innan arvet fördelas ska en bodelning göras om sambon begär det. När bodelning görs pga. ena sambons död görs den mellan den efterlevande sambon och dödsboet. Här anges bl.a. att den efterlevande sambon har rätt att vid bodelning erhålla åtminstone 2 gånger det vid dödsfallet gällande prisbasbeloppet (dvs. 95 200kr år 2021), 18 § st. 2 sambolagen. Det gäller givetvis under förutsättning att det finns tillgångar som uppgår till det värdet i boet vid dödsfallet.
Övertaganderätt
Vid bodelning föreligger även en s.k. övertaganderätt. Den innebär att den sambo som bäst behöver den gemensamma bostaden ska få överta den med ensam äganderätt, 16 § st. 2 sambolagen. När bodelning görs mellan efterlevande sambo och ett dödsbo så är det enbart den efterlevande sambon som har övertaganderätt. Om sambon övertar bostaden måste då denne kompensera motparten så att en likadelning av samboegendomen fortfarande uppnås. Bolån ska i regel också flyttas över till den övertagande sambon i ett sådant läge och dras av mot värdet av bostaden. Kompensationen avser därför i praktiken endast mellanskillnaden.
Dessutom ges en möjlighet i 17 § sambolagen att få skjuta upp betalningen om godtagbar säkerhet lämnas till den andra sambon. Säkerheten kan då vara den andel i bostaden som man tar över.
Testamente
Arvlåtaren kan innan sin död välja att upprätta testamente. Testamentet kan då t.ex. avse att viss specifik egendom ska ärvas av en viss person. För att bröstarvingarna inte ska bli utan arv finns dock begränsningar. Kortfattat kan man säga att bröstarvingarna tillsammans alltid har rätt till hälften av kvarlåtenskapen, 7 kap. 1 § ÄB. Med andra ord kan man som mest testamentera hälften av det man har.
Det gäller dock under förutsättning att bröstarvingarna också kräver ut sin rätt inom 6 månader från det att de fick del av testamentet. Gör de inte det blir ett testamente som t.ex. avser allt man äger giltigt.
Rekommendation
Som jag beskrivit ovan så är äktenskapsförord enda möjligheten att göra ens egna egendom till enskild egendom. Jag har därmed svårt att se på vilket sätt egendomen faktiskt skulle vara enskild i detta fall, eftersom även om ni upprättat äktenskapsförord så blir detta inte giltigt förrän ni gifter er. Vill ni att huset inte ska ingå i en bodelning mellan er som sambor så kan ni upprätta ett samboavtal som blir giltigt direkt den dag ni skriver under. Jag kan i så fall rekommendera er att använda Familjens jurists online-mall för samboavtal.
Vad gäller din möjlighet att behålla huset om din sambo dör före dig så finns en sådan möjlighet i första hand genom bodelningen. Du kan då utnyttja den övertaganderätt som jag beskrivit ovan. Det leder i de flesta fall till att övertagande sambo blir skyldig att kompensera motparten eftersom bostaden utgör en så stor del av parets totala tillgångar, men du kommer åtminstone inte behöva kompensera för hela värdet.
En annan möjlighet är att din sambo upprättar ett testamente där hon anger att du ska ärva huset. Även här finns risk att du måste kompensera arvingarna eftersom det antagligen kommer att inkräkta på arvingarnas lagstadgade arvsrätt. Kompensationen gäller dock enbart upp till det belopp som krävs för att de ska få ut sin laglott, och blir enbart aktuell om de faktiskt kräver detta. Även för testamenten tillhandahåller Familjens jurist en online-mall som jag kan rekommendera.
Vad gäller möjligheten att föreskriva att inköpspriset ska gälla istället för marknadsvärdet kan följande sägas. Det är marknadsvärdet som ska användas som huvudregel, vid både bodelning och arv. Vid bodelningen förekommer det dock att andra värden används för de fall marknadsvärdet ger ett orättvist resultat. Det gäller dock i huvudsak bohag. Du kan alltså argumentera för att ett annat värde ska användas, men det kräver då att antingen arvingarna går med på det eller att ni går till domstol och domstolen ger dig rätt. Någon möjlighet att i förväg bestämma en sådan sak finns inte.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.