Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Har särkullbarn rätt till gemensamma tillgångar?

Hej.
Vi är gifta och har särkullbarn. Har också skrivit äktenskapsförord. Har särkullbarnen rätt till gemensamma tillgångar (t.ex. en fastighet) omedelbart vid någons död? I så fall hur stor del? Vi har skrivit testamente där vi vill att efterlevande får bo kvar.
 

Rådgivarens svar

2020-08-27

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Din fråga rör arv vilket regleras i Ärvdabalken (ÄB). Nedan kommer jag förklara hur bodelning och arvskifte förhåller sig till varann, samt de särskilda reglerna som gäller vid arvskifte med särkullbarn. Slutligen så kommer jag tillämpa reglerna på er specifika situation.

Bodelning innan arvskifte
När en gift person avlider görs en bodelning innan arvet skiftas. Då beräknas hur stor den avlidnes kvarlåtenskap är, d.v.s. summan av den avlidnes halva av de gemensamma tillgångarna (giftorättsgodset) samt eventuell enskild egendomen enligt äktenskapsförord.

Särskilda arvsregler för särkullbarn
När den som avlidit var gift ärver som huvudregel den efterlevande maken hela kvarlåtenskapen, 3:1 ÄB. Gemensamma barn får därför ut sitt arv först efter att båda makarna avlidit. För särkullbarn gäller ett undantag, de har rätt att få ut sin arvslott direkt vid första makens död. Särkullbarn kan dock avstå sitt arv till förmån för den efterlevande maken, 3:9 ÄB. Vid avstående har särkullbarnen istället rätt att ta del av den efterlevande makens kvarlåtenskap när denne dör, på samma sätt som gäller för gemensamma barn.

Även om särkullbarnen skulle vilja kvittera ut sitt arv direkt har den efterlevande maken alltid rätt att (så långt kvarlåtenskapen räcker) få egendom till ett så stort värde att denna, tillsammans med vad han eller hon erhållit vid bodelningen, motsvarar 4x det prisbasbeloppet, 3:1 ÄB. Prisbasbeloppet år 2020 ligger på 47 300 kr, vilket innebär en summa på 47 300 x 4 = 189 200 kr. Liksom vid avstående har särkullbarnen istället rätt att ta del av den efterlevande makens kvarlåtenskap när denne dör.

Laglotten kan inte testamenteras bort
Genom testamente kan man frångå den legala arvsordningen och helt styra vem som ärver ens kvarlåtenskap. Undantaget är bröstarvingars laglott som aldrig kan testamenteras bort. Laglotten utgör hälften av arvslotten och de fördelas lika mellan barnen. Har du ett barn är barnets laglott alltså 50 procent av allt du äger, har du två barn är barnens laglott 25 procent var av allt du äger, o.s.v.

Er situation
Som framgår ovan påverkar inte ett förordnande om att viss egendom ska vara enskild arvsreglerna. Det innebär att om ni testamenterar allt utom era barns laglotter till varandra så kommer den efterlevande maken ärva även den avlidnes enskilda egendom.

Genom regeln som tillförsäkrar efterlevande make minst 4x prisbasbeloppet så kommer aldrig den efterlevande stå på bar backe. Vad gäller den gemensamma fastigheten så kan inte särkullbarnen tvinga ut den efterlevande makan, så länge det finns tillräckligt mycket andra tillgångar. Om försäljning krävs för att särkullbarnen ska kunna få ut sina laglotter kan det tyvärr inte förhindras genom testamente. Det kan å andra sidan motverkas genom att ni i testamentet förordnar om att särkullbarnen får hela sin arvslott vid efterarvet, under förutsättning att de avstår sin laglott till förmån för den efterlevande maken vid den första makens bortgång.

Jag hoppas att ni fått svar på era frågor. Om ni vill ha hjälp att omformulera ert testamente så rekommenderar jag att ni vänder er till Familjens Jurist. Där kan ni antingen boka tid med en jurist som hjälper er, eller använda deras onlinetjänst.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.