Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Häva äktenskapsförord och särkullbarns arvsrätt

Hej! Vår pappa har gått bort. I första äktenskapet finns två särkullbarn, i det nya två barn. Deras gemensamma fastighet är skriven på den efterlevande makan, men de har skrivit ett äktenskapsförord där det står att fastigheten ska ingå i giftorättsgods, alltså ärvas av alla barn. Nu har den efterlevande makan ansökt i äktenskapsbalken 12.2. Kan hon genom denna häva äktenskapsförordet, ta bort fastigheten från giftorätt/arvet och göra särkullbarnen arvslösa? Har läst att äktenskapsförord endast kan hävas genom att ett nytt skrivs mellan makar, stämmer detta?

Rådgivarens svar

2022-11-18

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om arvsrätt och äktenskapsförord. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser Ärvdabalken och Äktenskapsbalken, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Möjligheter att häva ett äktenskapsförord 

Om man vill ändra ett tidigare äktenskapsförord ska ni skriva ett nytt äktenskapsförord enligt 7 kap. 3 § första stycket äktenskapsbalken. Äktenskapsförordet ska upprättas skriftligen och undertecknas av båda makarna enligt 7 kap. 3 § andra stycket äktenskapsbalken. Äktenskapsförordet ska sedan registreras hos Skatteverket och kommer sedan att gälla från och med den dag som den ges in till Skatteverket enligt 7 kap. 3 § tredje och fjärde stycket äktenskapsbalken. Det går alltså inte att ensidigt häva ett äktenskapsförord efter en make avlider, eftersom det enda sättet att ändra på ett tidigare upprättat äktenskapsförord är att skriva ett nytt makarna emellan.

Innebörden av 12 kap. 2 § äktenskapsbalken 

Enligt denna regel kan vid bodelning med anledning av en makes död, vardera sida som sin andel behålla sitt giftorättsgods, om den efterlevande maken begär det. Om den efterlevande maken begränsar sin begäran till att avse endast en del av sitt giftorättsgods, ska den andra sidan behålla motsvarande kvotdel av den avlidna makens giftorättsgods, varefter återstoden fördelas enligt 11 kap enligt 12 kap. 2 § äktenskapsbalken. Detta innebär att vid dödsfall kan den efterlevande maken undvika likadelning enligt 11 kap. 3 § äktenskapsbalken och istället behålla sitt giftorättsgods. Regeln skyddar att den efterlevande make ska behöva dela boet med särkullbarn till den avlidne maken som ärver sin förälder direkt enligt 3 kap. 1 § ärvdabalken. Särkullsbarnen ärver således endast ur den avlidna makes giftorättsgods och andra eventuella tillgångar.  

Särkullbarns arvsrätt 

När den enda maken dör och denne har särkullbarn sedan tidigare föreligger en rätt för särkullbarnen att få ut sitt arv direkt dennes förälders bortgång enligt 3 kap. 1 § ärvdabalken. Särkullbarn tillhör första arvsklassen och har således rätt till arvet vid sin förälders bortgång enligt 2 kap. 1 § ärvdabalken

Din situation

Utifrån din situation innebär detta att den efterlevande makan inte kan häva det tidigare äktenskapsförordet. Äktenskapsförordet förtar inte särkullsbarnens arvsrätt, de kommer fortfarande att ärva vid deras förälders bortgång. I detta fall har den efterlevande makan begärt en jämkning vid bodelning enligt 12 kap. 2 § äktenskapsbalken vilket innebär att hon vill behålla sin del av av giftorättsgodset. Särkullbarnen har ändå rätt till all egendom som är den avlidnes enskilda egendom och hälften av makarnas giftorättsgods, alltså hälften av fastigheten eller hälften av fastighetens värde. Den efterlevande makan kan alltså inte ta bort fastigheten och göra särkullbarnen arvslösa. 

Sammanfattning och rekommendation

Sammanfattningsvis kan en efterlevande make inte ensidigt häva ett äktenskapsförord efter den avlidnes bortgång. Den efterlevande maken kan begära en jämkning vid bodelning som innebär att maken behåller sin del av giftorättsgodset och undvika likadelning. Särkullbarn har däremot alltid rätt till arvet direkt vid sin förälders bortgång. 

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.