Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad får man göra med egendom man ärvt med fri förfoganderätt?

Hej! Min mor fick ärva sina föräldrar när de gick bort och i testamentet står det att det ska vara hennes enskilda egendom. Nu har min mor gått bort och jag undrar hur det fungerar med hennes enskilda egendom. Min far vill sälja den fastighet som det rör sig om men får han det? Även om han sitter i orubbat bo så ärver väl inte han fastigheten helt, eller? Jag har googlat lite på detta men de exempel jag hittar gäller alla särkullsbarn och så är inte fallet här.

Rådgivarens svar

2022-10-26

Inledning

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om enskild egendom och arv. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i både äktenskapsbalken (ÄktB) och ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

 

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

 

Allmänt om enskild egendom

All egendom utgör som utgångspunkt giftorättsgods (7 kap. 1 § ÄktB). I bodelning ingår bara giftorättsgodset (10 kap. 1 § ÄktB). För att egendom ska vara enskild krävs att den gjorts enskild på något av de sätt som anges i 7 kap. 2 § ÄktB, vilket t.ex. kan vara genom ett arv där det varit föreskrivet att arvet skulle vara enskild egendom.

 

Arvsordningen

Enskild egendom reglerar bara om egendomen ska ingå i bodelningen eller inte. Det innebär att egendom som är enskild ändå kan ärvas av efterlevande make/maka. När en gift person dör görs först en bodelning (där den enskilda egendomen inte ingår). Efterlevande make/maka ärver före de gemensamma barnen och hela kvarlåtenskapen tillfaller då den efterlevande så länge det inte finns särkullbarn eller något testamente som säger annat (3 kap. 1 § ÄB).

Att de gemensamma barnen får vänta på sitt arv kallas för efterarv. Den andel som tillfaller efterarvingarna kommer att gå till efterlevande maka/make som får egendomen med så kallad fri förfoganderätt. Efterarvet (andel i bodelningen + enskild egendom) utgör en kvotdel i den efterlevande förälderns förmögenhet och avser ingen specifik egendom.

Jag kan rekommendera dig att läsa detta svar från en av våra rådgivare där det på ett bra sätt förklaras hur efterarvsandelen räknas ut.

Den som har ärvt något med fri förfoganderätt får inte testamentera bort egendomen eller orsaka en väsentlig minskning av sin förmögenhet genom t.ex. gåva eller annan jämförbar handling (3 kap. 2-3 §§ ÄB). Förmögenheten ska som huvudregel ha minskat med en fjärdedel för att den ska anses vara väsentligt (se NJA 2013 s. 736). Om en väsentlig minskning har gjorts så har efterarvingarna rätt att kräva ersättning för detta ur arvlåtarens egna tillgångar när den avlidit (3 kap. 3 § 1 st. ÄB). Eftersom de gemensamma barnen senare även ska ärva den efterlevande föräldern kan en sådan ersättning från dennes kvarlåtenskap innebära en minskning av arvet för efterarvingarna.

 

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Efterlevande make/maka ärver före gemensamma barn. Detta gäller även om egendomen är enskild eftersom att enskild egendom bara har betydelse vid bodelning och inte vid arvsfördelning. Efterlevande personen får sin del i bodelningen med full ägande rätt och ärver den del som inte utgör hens andel efter bodelning med fri förfoganderätt eftersom den andel egendomen utgör i hela den efterlevandes förmögenhet senare ska gå i efterarv till deras gemensamma barn.

Din pappa är fri att sälja den bostad han innehar med fri förfoganderätt om han kan göra detta utan att det utgör en fjärdedel (eller mer) av hela hans förmögenhetsmassa. Om det utgör minst en fjärdedel kan han behöva ersätta efterarvingarna (du och dina eventuella syskon) ur sin kvarlåtenskap när hen dött.

 

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om din pappa fick sälja din mors enskilda egendom nu när hon gått bort och sammanfattningsvis är svaret att han får det om den enskilda egendomen inte utgör en fjärdedel eller mer av hans totala förmögenhet. Säljer han den ändå kan han behöva ersätta er barn (som är efterarvingar) ur sin egen kvarlåtenskap, vilket gör att ni kommer få ett lägre arv efter honom när han dör. Har han fler tillgångar som gör att en försäljning av din mors enskilda egendom inte utgör en väsentlig minskning om minst 25% så kan han sälja den utan att behöva ersätta efterarvingarna.  

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga rekommenderar jag att du pratar med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Jag hoppas du fått svar på dina frågor! Har du fler funderingar är du självklart välkommen att skicka in en ny fråga till Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.