Min pappa dog nyligen och jag ska fixa hans bouppteckning. Men jag har upptäckt att min farmors dödsbo (dog 2005) inte är arvskiftat vidare. Och inte heller bouppteckning för min farbror (dog 2016) är inlämnad. Jag och min syster är enda levande arvingar till detta. Vad börjar vi med för att stänga allt detta? Kan vi t ex välja att göra arvskifte direkt från farmor till oss, för att avsluta farmors dödsbo först?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation. Jag har delat upp mitt svar i två delar, bouppteckning (steg 1) och arvskifte (steg 2).
1. Bouppteckning
När en person avlidit ska det inom tre månader från dödsfallet upprättas en bouppteckning. Bouppteckningen är en förteckning över den avlidnes tillgångar och skulder (20 kap. 1 § ÄB). Det är dödsbodelägarna (de legala och testamentariska arvingarna) som ansvarar för att en bouppteckning upprättas. Dödsbodelägarna kan välja att upprätta bouppteckningen på egen hand eller ta hjälp av någon utomstående, exempelvis en begravningsbyrå eller en jurist. Ett första steg i att upprätta en bouppteckning är att genomföra en bouppteckningsförrättning. Till denna ska samtliga dödsbodelägare kallas. När bouppteckningsförrättningen har genomförts och bouppteckningen är upprättad ska denna undertecknas och lämnas in till Skatteverket för registrering (20 kap. 8 § ÄB). Den registrerade bouppteckningen utgör sedan behörighetshandling på så sätt att den intygar vilka som utgör delägare i dödsboet och handlingen utgör också grunden för nästa steg i dödsboavvecklingen, arvskifte.
2. Arvskifte
Efter att bouppteckningen registrerats ska arvet enligt lag skiftas ut till delägarna genom ett arvskiftesavtal. Finns det ett testamente som anger hur egendom ska fördelas ska detta följas, men i övrigt är dödsbodelägarna fria att själva bestämma över hur fördelningen av arvet ska ske. Över arvskiftet ska det upprättas en skriftlig arvskifteshandling. Denna ska innehålla uppgifter om arvet och hur detta fördelats. Arvskifteshandlingen ska undertecknas av samtliga dödsbodelägare men ska inte registreras vid någon myndighet (23 kap. 4 § ÄB).
Din situation
Eftersom det finns en tidsfrist för upprättande av bouppteckning (tre månader) rekommenderar jag att ni först upprättar bouppteckningen efter din pappa. I bouppteckningen ska det antecknas att din fars dödsbo är delägare i oskiftat dödsbo efter din farmor och farbror. När bouppteckningen efter din pappa har registrerats av Skatteverket kan ni gå vidare med upprättande av arvskifte i samtliga dödsbon, detta bör gå att reglera i ett och samma arvskifte.
Eftersom reglerna om arv är komplexa, särskilt när det rör sig om tre olika dödsbon, rekommenderar jag att ni anlitar en jurist för upprättandet av arvskifteshandlingen. Familjens Jurist hjälper gärna till med frågor kring arv och dödsboavveckling. Här kan du läsa mer om vad Familjens Jurist kan hjälpa dig med när det kommer till dödsboavveckling och boutredning.
Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga. Om du har ytterligare funderingar är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.