Är särkullbarn...hur kan jag få reda på när min avlidna fars nya fru avlider så att jag kan få ut resten av mitt arv? Det finns inga andra eller gemensamma barn.
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Särkullbarn och arv
Ett särkullbarn har samma arvsrätt som ett gemensamt barn, men det finns en viktig skillnad. Ett särkullbarn har rätt att få ut arvet från sin biologiska förälder direkt, även fast styvföräldern fortfarande lever. Ett särkullbarn har även rätt att välja att avstå från sin laglott och sedan få ut den som efterarv när styvföräldern har gått bort (3 kap 1 § ärvdabalken).
Dödsbo
I samband med att en person dör bildas ett dödsbo. Dödsbodelägarna är dem som tillsammans förvaltar dödsboet (innehållande den avlidnes tillgångar, avtal och skulder) och beslutar vad som ska göras med det. Dödsbodelägare är den som på grund av lag eller testamente har rätt till andel i dödsboet. Ett särkullbarn kan vara dödsbodelägare, om denne har en rätt till andel i dödsboet. Vilka som är dödsbodelägare fastställs vid bouppteckningen.
Bouppteckning
En bouppteckning ska upprättas inom 3 mån från dödsfallet och ska sedan lämnas in till skatteverket. Bouppteckningen ska göras av två bouppteckningsförrättare vilka inte får vara dödsbodelägare eller arvingar. Alla dödsbodelägare ska kallas till bouppteckningsförrättningen, men det finns ingen skyldighet för en dödsbodelägare att faktiskt delta.
Er situation
Ett särkullbarn kan begära sitt arv efter den biologiska föräldern direkt, samt kan även avstå från sin laglott och få ut den senare som efterarv när styvförälder har gått bort. När styvföräldern går bort ska en bouppteckning göras och dödsbodelägarna kallas. Eftersom du är särkullbarn och verkar ha avstått från din laglott tills det att styvföräldern går bort har du en rätt till andel i dödsboet och ska således vara dödsbodelägare och kallas av boteckningsförättaren.
Hoppas du känner att du fick svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar kan du höra av dig igen till oss på Fråga Juristen. Behöver du mer hjälp i ärendet kan du även boka tid med någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.