Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Hur får vi sommarstugan att stanna inom familjen?

Vi vill att sommarstuga ska stanna i familjen. För att göra detta möjligt vill jag att barnen får ärva stugan. För att ingen tredje part ska ändra detta vill vi att vid dödsfall eller skilsmässa så får barnen stugan. Går detta att att skriva på något sätt?

Rådgivarens svar

2021-05-04

Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer först en redogörelse för situationen och sedan en rekommendation på hur du kan gå till väga i ditt fall.

Den legala arvsordningen

Om det inte finns ett testamente där det framgår hur den avlidne vill att kvarlåtenskapen (dvs. den egendom som den avlidne lämnat efter dig) ska fördelas, så gäller arvsordningen i Ärvdabalken (ÄB). Enligt 2 kap. 1 § ÄB delas kvarlåtenskapen lika mellan den avlidnes bröstarvingar, dvs. mellan dennes barn (eller barnbarn osv.). Om man är gift och har gemensamma barn och den ena maken avlider så ärver den efterlevande maken barnens andel. Denna andel tillfaller de gemensamma barnen först då den efterlevande maken avlider. Särkullbarn, dvs. barn som inte är gemensamma, har rätt att få ut sitt arv direkt när föräldern avlider.

Testamente

Genom ett testamente kan man frångå den legala arvsordningen. Det går till exempel att skriva att viss egendom ska tillfalla barnen och att detta ska ske direkt vid testatorns bortgång. 

Även om man är nöjd med hur kvarlåtenskapen fördelas enligt den legala arvsordningen kan det vara så att man exempelvis vill se till att egendomen stannar inom familjen efter att barnet ärvt den, t.ex. genom att skydda egendomen från att tillfalla dennes partner vid eventuell skilsmässa. När ett äktenskap upplöses (dvs. vid skilsmässa eller ena makens bortgång) ska bodelning ske. I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods vilket utgörs av sådan egendom som inte utgör enskild egendom. Det gemensamma giftorättsgodset delas sedan lika mellan makarna. Av 7 kap. 2 § p. 3 Äktenskapsbalken framgår att enskild egendom kan vara sådan egendom som en make fått genom testamente med villkoret att den ska vara mottagarens enskilda egendom. För att hindra egendomen från att ingå som giftorättsgods i en bodelning vid eventuell skilsmässa eller bortgång kan alltså testatorn förordna att egendomen ska utgöra mottagarens enskilda egendom. Annars blir arvet en del av mottagarens giftorättsgods. Vid skilsmässa behålls enskild egendom av den som äger den och kan alltså inte tillfalla den andra partnern.

Om äktenskapet upplöses genom att arvtagaren avlider och denne har gemensamma barn med sin make, tillfaller den enskilda egendomen den efterlevande maken – men endast med fri förfoganderätt, vilket innebär att maken fritt får förfoga över egendomen men däremot inte testamentera bort den. Egendomen tillfaller de gemensamma barnen först när den efterlevande maken avlider. Arvtagarens barn kan dock ärva egendomen direkt vid dennes bortgång om detta förordnas i ett testamente upprättat av arvtagaren själv. Om arvtagaren och dennes make inte har gemensamma barn är det istället arvtagarens föräldrar och syskon som har efterarvsrätt.

Utfästelse om framtida gåva

Jag uppfattar din fråga som att du även undrar hur ni kan hindra att sommarstugan hamnar i tredje parts händer ifall ni själva skulle skilja er. Ett löfte om gåva av fastighet (muntligt eller skriftligt) är inte bindande. Detta innebär att ni inte redan nu kan skriva att sommarstugan ska vara en gåva till era barn vid en eventuell skilsmässa mellan er i framtiden. En sådan utfästelse uppfyller nämligen inte formkraven i Jordabalken (JB) gällande gåva av fastighet och blir därmed inte rättsligt bindande, se 4 kap. 29 § JB samt 4 kap. 1 § JB.

Vad ni kan göra

Du skriver att ni vill att sommarstugan ska stanna inom familjen och att ingen tredje part ska kunna ändra på det förhållandet. Genom att upprätta ett testamente som anger att dina barn ärver stugan och som dessutom klargör att den ska vara barnens enskilda egendom, ser du till att stugan inte ingår som giftorättsgods i en bodelning ifall dina barn i framtiden skulle genomgå en skilsmässa.

Vid upprättande av testamente är det viktigt att testatorns vilja tydligt framgår samt att formkraven är uppfyllda så att testamentet förblir giltigt. Hos Familjens Jurist kan du få närmare rådgivning samt hjälp med att upprätta testamente. Du kan boka antingen ett fysiskt möte, telefonmöte eller onlinemöte. Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp. Om du har ytterligare frågor eller funderingar får du gärna höra av dig till oss igen!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.