Mina föräldrar är gifta och har tre gemensamma barn och så har min pappa ett barn, min halvsyster. De har äktenskapsförord. Hur får överlevande make/maka och vi fyra barn ärva 1. om mamma dör först, 2. om pappa dör först? Om mamma skriver i testamentet att hon vill att alla ska ärva lika, hur blir det då om hon dör först eller om pappa dör först?
Hej! Tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vilka regler som kan aktualiseras i situationen du beskriver, följt av en sammanfattande rekommendation. Relevanta bestämmelser finns i äktenskapsbalken (ÄktB) och ärvdabalken (ÄB).
Bodelning med anledning av ena makens död
När en gift person går bort ska bodelning förrättas enligt reglerna i ÄktB, detta framgår av 23 kap. 1 § andra stycket ÄB. I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods (se 10 kap. 1 § ÄktB, alltså sådan egendom som inte är enskild egendom ( 7 kap. 1 § ÄktB). Vid bodelning beräknas makarnas andelar i boet. Därefter räknas skulder bort från makarnas giftorättsgods. Det som är kvar därefter läggs ihop och värdet delas på hälften (11 kap. 1-3 §§ ÄktB). Kvarlåtenskapen efter den make som gått bort blir då dennes halva från bodelningen plus eventuell enskild egendom.
Den legala arvsordningen
Enligt 2 kap. 1 § ÄB är arvlåtarens avkomlingar de närmaste arvingarna. Dessa kallas bröstarvingar. Ett barn ärver sin förälder, men inte sin förälders make. I fallet du beskriver skulle det innebära att ni som är barn till din mamma ärver henne, men din halvsyster ärver inte din mamma eftersom hon är ett så kallat särkullbarn. Halvsystern ärver dock er pappa eftersom hon är hans avkomling.
Av samma paragraf framgår att arvlåtarens barn taga lika lott, barnen ärver alltså lika mycket. Arvet från er mamma ska alltså delas lika mellan er tre barn, och arvet efter din pappa ska delas lika mellan er fyra.
Makes och särkullbarns rätt till arv
Enligt 3 kap. 1 § ÄB tillfaller kvarlåtenskapen den efterlevande maken med fri förfoganderätt. Om det finns gemensamma barn med i bilden har de rätt till efterarv efter den först avlidna föräldern. De får alltså ut sitt arv först när båda föräldrarna gått bort.
Ett särkullbarn har dock rätt att begära ut sitt arv direkt efter att dennes förälder gått bort. Särkullbarnet kan även välja att avstå från få ut arvet direkt, till förmån för den efterlevande maken. I så fall får särkullbarnet ut sitt arv samtidigt som de gemensamma barnen, det vill säga när båda makarna gått bort (3 kap. 9 § ÄB).
Om din mamma går bort först får alltså ni som gemensamma barn vänta med att få ut arvet, eftersom er pappa är efterlevande make och ärver kvarlåtenskapen med fri förfoganderätt. Om er pappa går bort först har särkullbarnet, alltså er halvsyster, rätt att få ut sin del av arvet direkt, men hon kan även välja att avstå arvet till förmån för den efterlevande maken (er mamma).
Testamente
Genom att skriva testamente kan man förordna över sin kvarlåtenskap och bestämma vad som ska hända med ens tillgångar. Din mamma kan alltså skriva ett testamente med ett förordnande för halvsystern trots att halvsystern inte ärver henne enligt de legala arvsreglerna. Oavsett vem som går bort kommer det som sagt vid den först avlidnes död göras en bodelning, där den först avlidne makens halva från bodelningen plus eventuell enskild egendom är kvarlåtenskapen. Om din mamma går bort först kommer man att titta på vad som stod i hennes testamente. Om din pappa går bort först ärver din mamma hans kvarlåtenskap med fri förfoganderätt, men hans särkullbarn har rätt att begära ut sitt arv direkt. När din mamma sedan går bort fördelas först er pappas arv ut, detta görs genom att använda en kvot som baseras på hur stor del av er mammas egendom hon hade med fri förfoganderätt. Det som är kvar efter det är arvet från din mamma och då tittar man på vad som står i testamentet.
Ni som är bröstarvingar har rätt att begära till er laglott, vilket är halva arvslotten. Om ett testamente kränker laglotten måste ni påkalla jämkning av testamentet för att få ut laglotten (7 kap. 3 § ÄB). Den efterlevande maken har rätt att få så mycket som tillsammans med egendom som denne erhöll vid bodelningen eller som utgör den makens enskilda egendom motsvarar fyra gånger det prisbasbelopp enligt socialförsäkringsbalken som gäller vid tiden för dödsfallet (se 3 kap. 1 § andra stycket ÄB). Ett testamente är utan verkan i den mån förordnandet inkräktar på den efterlevande makes rätt till detta.
Rekommendation
Ovan har jag beskrivit reglerna i ÄB. Jag kan dock inte ge ett garanterat svar på hur egendomen i just ert fall kommer att fördelas, eftersom det kräver att man tittar noggrant på alla omständigheter i det enskilda fallet samt går igenom och tolkar eventuella testamenten. Om någon i er familj vill skriva ett testamente erbjuder Familjens jurist dels en onlinetjänst där man med vägledning kan fylla i sitt testamente i en digital tjänst, men också möjlighet att upprätta testamentet tillsammans med en jurist. Familjens jurist erbjuder även andra tjänster, bland annat allmän rådgivning.
Jag hoppas ändå att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar får du gärna ställa en ny fråga till oss.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.